sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Lapsen mieli

Oletko ystäväni ajatellut, mitä eroa on orjan ja lapsen välillä? Katselin joskus elokuvaa, joka kertoi orjasta ja siitä arjesta, mitä siihen liittyi. Kaikessa kauheudessaan orja vaikutti tyytyväiseltä osaansa. Hän ei tiennyt paremmasta eikä siksi osannut sitä edes toivoa. Tosiasiassa kuitenkin kaikki, mitä orja tekee, on pelosta tai palkkion vuoksi tehty. Myös lapsi osallistuu perheen töihin omalla panoksellaan. Lapsi kuitenkin ymmärtää, että perheenjäsenten kuuluu yhdessä hoitaa kotia, jotta siellä olisi kaikilla hyvä olla. Jos perheessä on useampia lapsia, vanhempi lapsi luonnostaan kantaa vastuusta pienemmästä sisaruksestaan. Ei siitä odoteta palkkaa, vaan se on osa perhe-elämää. Myös perheyrityksissä, esimerkiksi maatilalla, perillinen tekee työtä oman perheen hyväksi ja ymmärtää sen.
Kristillisessä mielessä me olemme Jumalan lapsia emme orjia. Jumalan lapsen mieli on tehdä hyvää läheisille ilman omaa ansiota. Lapsi myös hoitaa omia tehtäviään seurakuntaperheessä, koska rakkaus sisällä pyytää viemään evankeliumia niille, jotka eivät sitä vielä ole saaneet. Myös seurakunnassa ”vanhempi lapsi” huolehtii ”nuoremmasta” omasta halustaan ja ilolla. Lapsen mieli ei ole orjan mieli, sillä Isä haluaa lapselle hyvää ja lapsi ymmärtää kaiken olevan parhaaksemme. Se, että kristitty ei tahdo elää niin kuin maailmassa eletään, on lapsentahtoa, jonka Isä on antanut. Se ei ole meidän omaa tekoa vaan Jumalan teko meissä.

Jossakin perheessä lapsi saattaa joutua ansaitsemaan vanhempiensa hyväksyntää hyvällä käytöksellä. Tällöin hän koko ajan pelkää hylkäämistä, ellei täytä vanhempiensa asettamia vaatimuksia. Joskus tämä on kuitenkin lapsen mielessä olevaa harhaa. Hän luulee, että vanhempien rakkaus häntä kohtaan riippuu siitä, miten hyvin hän onnistuu käyttäytymään. Tämä sama harha on joskus myös kristityillä. Luullaan, että Jumalan rakkaus ja Jeesuksen sovitustyö pysyy voimassa vain meidän oman hyvän käytöksen eli lakien noudattamisen turvin. Näin ei ystäväni todellakaan ole. Jumala ei meidän hyviä tekojamme tarvitse. Jumalan rakkaus näkyy Jeesuksen sovitustyössä ehdottomana eikä sitä voi mikään muuttaa tai hävittää. Jeesuksen pelastamina olemme ja pysymme Jumalan lapsina, sujui meidän maanpäällinen elämämme miten tahansa. Luota siihen Jeesuksen lupaukseen, että Hän ei anna yhdenkään meistä, jotka Isä on Hänelle antanut, joutua hukkaan. Elä, ystäväni, turvallisella mielellä elämääsi Jumalan lapsena. Sinulla on rakastava ja huolehtiva Isä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti