maanantai 14. lokakuuta 2024

Jumala loi ihmisen kuvakseen

 


Ihan niin kuin isänsä pienenä! Onpa hän isoäitinsä näköinen! Tällaisia huomioita me helposti teemme lapsista. Tuntuu mukavalta liittää lapsi perheeseensä ulkonäkönsä tai luonteensa perusteella.

Minä olen viime viikkoina miettinyt sitä, kun Raamatun 1. luvussa sanotaan näin: ”Jumala sanoi: Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu.” (1. Moos 1:26) Mitä se tarkoittaa, että me olemme Jumalan kuva ja hänen kaltaisensa? Usein mietimme tässä ulkonäköä, mutta ajattelen, että se on hyvin kapea-alainen kuva. Aloin siis miettiä, mitkä asiat ovat ominaisia ihmiselle, mutta eivät eläimille.

Jumala on antanut ihmiselle kyvyn ajatella ja puhua. Ihminen pystyy toimimaan puheella saatujen ohjeiden mukaan. Ihmisen ajattelu on myös luovaa. Ihminen pystyy kehittämään jatkuvasti uusia asioita, erilaisia keksintöjä ja oppii käyttämään niitä. Ihminen on luova myös muilla tavoilla, esimerkiksi säveltämällä ja esittämällä musiikkia. Ihmisellä on myös oma tahto, joka ohjaa hänen toimintaansa. Olisivatko nämä sellaisia asioita, jotka kuuluvat Jumalan kaltaisuuteen.

Jumala antoi ihmiselle tehtävän hallita tätä maata viljelemällä ja varjelemalla sitä (2:15) ja huolehtimalla kaikista eläimistä. Alun perin kaikki tämä oli ihmisessä hyvää. Syntiinlankeemuksen jälkeen ihmisestä on tullut yhä vähemmän Jumalan kuva ja kaltainen. Me emme ole käyttäneet hyvään sitä viisautta ja valtaa, jonka Jumala on antanut ihmiselle.

Maailmassa on kuitenkin elänyt yksi ihminen, joka oli Jumalan kuva ja kaltainen, Jeesus. Meidät on kutsuttu rakastamaan Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseämme. Jeesus antoi käytännön mallia siitä, miten tämä rakkaus ilmenee: Jeesus auttoi avun tarvitsijoita. Hän kohtasi jokaisen ihmisen arvokkaana ihmisenä ja halusi, että he myös itse näkevät itsensä arvokkaina.

Syntiinlangenneina ihmisinä me rikomme niin Jumalaa, lähimmäisiämme kuin itseämmekin vastaan. Jeesus on kuitenkin sovittanut kaikki syntimme ja me saamme tunnustaa syntimme hänelle ja uskoa kaiken anteeksi. Anteeksisaaneina saamme jatkaa kristittyinä kasvamista Jumalan kuvan kaltaisuuteen Pyhän Hengen avulla.

2 kommenttia:

  1. Hyvää pohdinta. iIsekin olen miettinyt Jumalan kuvan kaltaisuutta. Pienten lasten äitinä ihmittelen ihmettelemästä päästyäni ihmistä ja sen kehitystä, kun sitä pääsen aitiopaikalta seuraamaan. Siunausta kirjoittajille ja lukijoille❤️

    VastaaPoista