lauantai 8. joulukuuta 2018

Laupias Jeesus


Meidän jokaisen elämässä voi tulla sellainen kriisitilanne, jossa meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin se, että Jeesus sitoo haavamme, vuodattaa niihin öljyä ja viiniä eli puhdistaa meidät armon evankeliumilla ja ottaa täydelliseen hoitoonsa. Laupiaan samarialaisen vertaus puhuu juuri tästä. Siinä mies lähti pyhästä kaupungista Jerusalemista Jerikoon, joka on 260 metriä meren pinnan alapuolella oleva kaupunki. Hän joutui matkalla ryövärien käsiin, häneltä vietiin kaikki vaatteet ja hänet piestiin puolikuoliaaksi. Ensin loukkaantuneen ohitse meni pappi, joka ei uskaltanut auttaa, koska ei tiennyt oliko mies elossa. Jos pappi olisi koskenut kuolleeseen, niin hän olisi saastunut ja hän olisi joutunut puhdistuakseen suorittamaan pitkät, häpeälliset ja kalliit uhrimenot, jotta olisi ollut taas kelvollinen hoitamaan papin tehtäviä. Hänen perässään tuli leeviläinen, joka todennäköisesti näki papin toiminnan ja ajatteli toimia samoin.

Tässä vertauksessa pappi ja leeviläinen edustavat Jumalan lakia. Hengellisesti tuon matkalaisen oli sielunvihollinen perkele ryöstänyt ja hänen oli täysin mahdoton saada itse itseään kuntoon. Jos me ollaan syntisairaita ja synti on saanut meidät iskettyä haavoille, niin myöskään Jumalan laki ei voi meitä parantaa. Sitten paikalle tulee samarialainen, josta ajattelen, että hän on Jeesus itse. Hänen tuli sääli miestä ja hän halusi auttaa.  Ensin hän sitoi loukkaantuneen haavat ja vuodatti niihin öljyä ja viiniä. Sitten hän nosti loukkaantuneen juhtansa selkään. Hän vei miehen majataloon ja hoiti ensimmäisen yön haavoittunutta itse. Aamulla hän antoi majatalon pitäjälle kuukauden hoitoa vastaavan summan rahaa ja lupasi vielä palatessaan maksaa kaiken, mitä sen lisäksi kuluu.

Tämä on myös sillä tavalla jännä vertaus Jeesuksesta itsestään, että on todennäköistä, että samarialainen tiesi jo viedessään loukkaantuneen majataloon, että hänet tullaan tappamaan. Samarialaisen ei ollut lupa mennä juutalaiseen majataloon ja häntä myös pidettäisiin todennäköisenä syyllisenä pahoinpitelyyn ja siksi hänet kivitettäisiin.

Tämä on jotenkin niin täydellinen kuva Jeesuksen sovitustyöstä. Sinä, ystävä, joka tunnet itsesi syntisairaaksi ja synti on päässyt sinun elämäsi voittamaan ja koet mahdottomaksi kelvata Jumalalle, niin ajattele tätä vertausta. Ajattele, että sinä olet tuo haavoitettu matkalainen siellä Jerikon tiellä ja Jeesus tulee ja hoitaa sinut. Tänäänkään ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin uskoa Jeesuksen sovintotyö omalle kohdalle ja luottaa siihen, että Jeesus hoitaa ja parantaa meidät. Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja uskotaan, että Jeesus on kaikki meidän synnit sovittanut. Aamen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti