perjantai 15. maaliskuuta 2019

Armahdettu syntinen


Luukkaan evankeliumin 18 luvussa Jeesus kertoo fariseuksesta ja publikaanista, jotka olivat tulleet temppeliin rukoilemaan. Kun luimme mieheni kanssa tuota kertomusta, huomiomme kiinnittyi sen alkuun, jossa Jeesus kertoo, keille hän tuon vertauksen esitti. ”Niin hän puhui vielä muutamille, jotka luottivat itseensä, luullen olevansa vanhurskaita, ja ylenkatsoivat muita.” Ensimmäisenä huomio kiinnittyy sanaan vanhurskas. Se tarkoittaa Jumalalle kelpaavaa. Kukaan ei voi itse tehdä omilla teoillaan itseään Jumalalle kelpaavaksi eli vanhurskaaksi. Me kelpaamme Jumalalle ainoastaan Jeesuksen sovitustyön tähden. Jumala on pelastanut meidät armosta ja lahjoittanut meille uskon Jeesukseen Kristukseen syntiemme sovittajana. Pelastuksessa ei voi olla mitään meidän omaa tekoa, vaan se on kokonaan Jumalan lahjaa. Kun ymmärrämme kelpaavamme Jumalalle ainoastaan Jeesuksen tähden, niin silloin kaikki meidän oma yrityksemme kelvata Jumalalle pitäisi loppua.

Jeesus tuossa kuitenkin sanoo, että kuulijat luottivat itseensä ja luulivat kelpaavansa Jumalalle ja ylenkatsoivat muita. Tästä minulle tulee mieleen, että nuo kuulijat pitivät omaa elämäänsä niin kelvollisena, että se kelpaisi myös Jumalalle. Samalla he näkivät ympärillään ihmisiä, joilla oli elämässään erilaisia vaikeuksia, ja halveksivat noita ihmisiä. Tuntuuko tämä asetelma sinusta tutulta myös meidän aikanamme? Ainakin minä olen kohdannut meidän kristittyjen keskuudessa ihan tuota samaa.

Jeesus kertoo sitten fariseuksesta, joka rukouksessaan esitteli, millainen hän itse on ja mitä hyvää hän on tehnyt. Rukoilemassa oli myös publikaani eli roomalaisten palveluksessa oleva juutalainen. Tuo publikaani jäi seisomaan takaosaan pää alas painettuna. Hän tunsi oman syntisyytensä ja pyysi Jumalaa armahtamaan häntä. Jeesus sanoo, että tuo publikaani lähti kotiinsa vanhurskaana, mutta fariseus ei. Fariseus ei tarvinnut Jumalan armoa mihinkään, koska hän oli itsessään niin hyvä.

Myös meidän ainut mahdollisuus on pyytää Jumalaa olemaan meille syntisille armollinen. Jeesus ei tullut kutsumaan niitä, jotka pitävät itseään vanhurskaina, vaan niitä, jotka tuntevat oman syntisyytensä. Mekin saamme rukoilla kuten tuo publikaani. Saamme tunnustaa Jumalalle kaikki rikkomuksemme ja laiminlyöntimme, kaikki epäonnistumisemme ja huonon käyttäytymisemme. Saamme luottaa siihen, että Jeesus on sovittanut kaikki meidän syntimme ja hänen takiaan olemme vanhurskaita.

2 kommenttia:

  1. No ni.Varokaa fariseusten ja publikaanien opetusta.Kaikki uskovat tietää sen eron,mitä on armahdetulla ja fariseuksella.Muuten ei olsi armahdettuja.Toki on niitäkin jotka väittävät olevansa uskovia,mutta ei armahdettuja.Kueten monet aasian uskonnpoista ja m onet kotimaan väärän armon kertojat.Sekä kotimaan oikeassa opissa olevat.Harhaoppista ihmistä karta Oli Jeesuksen rakkautta meille,ettemme eksyisi.Harhaoppeja näkyy kaikkialla.Välttäkää niitä.Pysykää minussa,niin minä pysyn teissä.Ellet ole tai pysy Hänessä eksyt varmasti sanan selittäjiin ja heidän opetukssiin väärästä armosta

    VastaaPoista
  2. Kiitos vapauttavasta armon sanomasta

    VastaaPoista