perjantai 20. joulukuuta 2019

Jeesus, maailman Vapahtaja


Monet mielikuvamme Jeesuksen syntymään liittyvistä tapahtumista tulevat postikorteista ja lasten esittämistä jouluevankeliuminäytelmistä. Siksi aloimme mieheni kanssa tutkia Raamatusta, miten Jeesuksen syntymään liittyvät tapahtumat on siellä kerrottu. Tässä muutamia Luukkaan toisesta luvusta tulleita ajatuksia.

Maria ja Joosef lähtivät keisarin määräyksen mukaan kirjautumaan veroluetteloon Betlehemiin, mistä Joosefin suku oli lähtöisin. Kun he saapuivat sinne, oli tuo pieni maanviljelijöiden ja paimenten asuttama kylä täpö täynnä ihmisiä. Maria ja Joosef majoittautuivat johonkin taloon, mahdollisesti sukulaisten luo. Sana majapaikka ei tarkoita majataloa, vaan yleensä huonetta. Tuossa huoneessa oli todennäköisesti majoittuneina paljon muitakin ihmisiä, koska kun Marian synnyttämisen aika tuli, ei heille enää ollutkaan huoneessa tilaa.

Maaseutukylän talot olivat tuohon aikaan sellaisia, että toisessa päässä taloa asuivat ihmiset ja toisessa päässä oli eläimille suoja. Maria ja Joosef siirrettiin synnyttämään tuonne eläinsuojan puolelle. Oliko siellä silloin eläimiä? Todennäköisesti ei. Ainakaan Raamattu ei eläimistä mitään mainitse ja eläinten ruualle tarkoitettu kaukalo oli tyhjänä ja niin se oli mahdollista pehmustaa heinillä lapselle sängyksi. Marialle ja Joosefille oli talossa tilaa, mutta Jeesukselle ei. Samanlainen tilanne tuntuu olevan tälläkin hetkellä. Uskominen mihin tahansa käy ja sille on tilaa, mutta Jeesukselle ei. Jeesukseen uskominen ei useimmille kelpaa.

Juutalaiset olivat odottaneet Messiaan syntymää vuosisatojen ajan. Jotta ihmiset saisivat tietää, että nyt ennustukset olivat toteutuneet, Jumalan täytyi ilmoittaa siitä. Niinpä Jumala lähetti enkelin kertomaan Messiaan syntymästä paimenille, jotka kaitsivat kedolla Jerusalemin temppeliin uhrilampaiksi tarkoitettuja lampaita. Enkeli seisoi paimenten edessä ja Herran kirkkaus levisi myös paimenten ympärille. Herran kirkkaus on jotain niin valtavaa, että paimenet varmasti tunsivat oman syntisyytensä Pyhän Jumalan läsnäolossa ja pelkäsivät tuomiota. Enkeli kuitenkin sanoi, ettei paimenten tarvitse pelätä, koska Vapahtaja, joka sovittaa heidän syntinsä ja pelastaa heidät, on syntynyt. Kohta ei enää uhrilampaita tarvittaisi, koska Jumala uhraisi itsensä ihmisten syntien puolesta. Jumala rohkaisi paimenia antamalla heidän nähdä suuren joukon enkeleitä ylistämässä Jumalaa. Paimenet uskoivat Sanan syntyneestä Vapahtajasta ja lähtivät riemuissaan tämän luo. He kertoivat kaiken, mitä olivat nähneet ja mitä heille oli ilmoitettu.

Jos sinä uskot, että Jumala syntyi ihmiseksi Jeesuksessa ja on sinunkin syntisi sovittanut Golgatan ristillä, sinun ei tarvitse enää pelätä. Tänäkin jouluna saamme luottaa Jeesukseen syntiemme sovittajana. Iloitaan, ystävät, Jeesuksesta, maailman Vapahtajasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti