lauantai 5. joulukuuta 2020

Levitä kätesi, Golgatan Pyhä, ylitse synnyinmaamme

 


Koulumme itsenäisyyspäivän aamunavausta kuunnellessani, ja kun yhdyimme Maamme-lauluun, tuli mieleeni sanat: ”Levitä kätesi, Golgatan Pyhä, ylitse synnyinmaamme.” Nuo sanat ovat Hilja Aaltosen runosta. Suomi on kovaa vauhtia muuttumassa ei-kristilliseksi maaksi. Vaikka vielä enemmistö suomalaisista kuuluu johonkin kristilliseen seurakuntaan, niin kuitenkaan suuri osa ei tiedä edes sitä, mikä Jeesuksen merkitys on. Vain harva käy hengellisissä tilaisuuksissa kuulemassa opetusta Jumalan Sanasta tai lukee itse Raamattua.

Moni kyllä uskoo, että Jeesus oli oikeasti maan päällä elänyt mies, joka opetti viisaasti ja kuoli ristiinnaulittuna. Tämä on uskoa historiallisiin tosiasioihin, mutta se ei pelasta. Pelastavassa uskossa ihminen sydämestään uskoo, että Jeesus on Jumalan Poika, joka kuoli Golgatalla maailman synnin tähden. Jeesus kärsi sen rangaistuksen, joka olisi kuulunut minulle. Jumala hyväksyi Jeesuksen suorittaman syntien sovituksen ja herätti hänet kuolleista. Jeesuksen tähden minäkin saan elää ikuisesti Jumalan yhteydessä.

Olennaista on ymmärtää, ettei ole muuta tietä taivaaseen kuin Jeesus. Monet ajattelevat, että kun uskoo Jumalan olevan olemassa ja elää suhteellisen kunnollista elämää, se riittää. Ymmärrys synnin luonteesta on kadonnut. Synti ei ole perusluonteeltaan tekoja, vaan koko ihmisen eroa Jumalasta. Kun ihminen uudestisyntyy, Jeesus pesee verellään hänen syntinsä pois. Sen jälkeenkin ihmisessä pysyy oma syntinen minä, jota Raamatussa myös lihaksi kutsutaan, koko hänen maanpäällisen elämänsä ajan. Joka päivä me ajattelemme, sanomme ja toimimme vastoin Jumalan tahtoa. Jeesuksen tähden saamme kuitenkin uskoa kaikki syntimme anteeksi.

Uskon Jeesukseen omien syntiensä sovittajana voi saada vaikka kuolinvuoteella, jos on elämänsä aikana kuullut Jeesuksesta ja hänen sovitustyöstään. Ihmisen on kuitenkin täytynyt kuulla Jeesuksesta, että Pyhä Henki voi hänessä uskon herättää. Sen vuoksi on tärkeää, että Jeesuksesta puhuminen on luonteva osa kristityn elämää.

Pyhä Henki on uskon herättäjä, mutta sinä ja minä olemme saaneet tehtävän välittää evankeliumia Jeesuksesta sanoin ja teoin. Kerrotaanhan toinen toisillemme, kun Pyhä Henki neuvoo meille jonkin uuden tavan Jeesuksesta kertomiseen. Siunattua itsenäisyyspäivää!

1 kommentti: