perjantai 3. helmikuuta 2023

Anteeksianto ja sovinto

 


Katsoin televisiosta jumalanpalvelusta, jonka aiheena oli sovinto. Pääasiassa siinä puhuttiin anteeksiantamisesta, kun on tapahtunut kauheita asioita. Se sai minut miettimään sitä, mitä eroa on anteeksiantamisella ja sovinnolla.

Anteeksiantaminen on ihmisen oma halu ja päätös asiassa, jossa häntä vastaan on rikottu. Usein ajattelemme, että anteeksiantaminen edellyttää asian käsittelemistä sen henkilön kanssa, joka meitä vastaan on rikkonut. Saatamme myös ajatella, että ensin hänen täytyy pyytää anteeksi. Nämä asiat liittyvät kuitenkin sovinnon tekemiseen.

Anteeksiantaminen tehdään itsensä takia ja täysin yksipuolisesti. Minä annan anteeksi, koska en tahdo olla sidottuna tuohon tapahtumaan tai henkilöön negatiivisella tavalla. Jos en anna anteeksi, omat ajatukseni ja usein myös tekoni ovat sidottuja. En ole vapaa.

Sovinnon syntymiseen tarvitaan molemmat osapuolet, rikkoja ja rikottu. Silloin asia käsitellään, pyydetään anteeksi ja saadaan anteeksi. Sovinnon jälkeen voidaan jatkaa matkaa yhdessä. Joskus käy niin, että anteeksi on annettu, mutta sovintoa ei kuitenkaan pystytä tekemään ja silloin yhteyttä ei synny ja matka jatkuu erikseen. Anteeksiantaminen ja sovinto ovat usein pitkiä prosesseja. Meille kristityille on annettu Pyhä Henki avuksi, jotta me jaksaisimme noita anteeksiantamisen prosesseja käydä läpi. Älä yritä siis yksin, vaan ota se apu vastaan, mitä Jumala haluaa sinulle antaa.

Me ihmiset olemme rikkoneet ja rikomme Jumalaa vastaan jatkuvasti, mutta hän on antanut meille anteeksi. Tuo anteeksianto tapahtui Golgatan ristillä, kun Jeesus sovitti meidän syntimme. Anteeksianto tapahtui Jumalan yksipuolisesta tahdosta ja koskee kaikkia maailman ihmisiä. Tuo syntien sovitus oli kertakaikkinen tapahtuma, joka kattaa kaikki menneet, nykyiset ja tulevat synnit. Sovinto Jumalan kanssa syntyy sen sijaan vasta sitten, kun ihminen tunnustaa syntinsä ja ottaa vastaan Jeesuksen suorittaman syntien sovituksen.

Sinä, joka luet tätä, mutta et ole suostunut sovintoon Jumalan kanssa, tee se nyt. Jeesus on jo suorittanut maksun sinunkin synneistäsi. Hän odottaa, että tunnustat syntisi ja otat vastaan anteeksiannon ja sovituksen. ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Joh. 3:16) Tämä koskee meitä ihan jokaista.

1 kommentti:

  1. Vaikka tiedän etten itse ole aiheuttanut pahaamieltä toiselle, pyydän anteeksi ja rukoilen hänen puolestaan. Se vapauttaa itseni pahasta olosta ja voin taas jatkaa matkaa elämässäni 🙏

    VastaaPoista