tiistai 21. helmikuuta 2023

Ristintie

 


Paastonaika on alkamassa ja seuraamme Jeesuksen ristintietä kohti Golgataa. Jeesus tiesi koko ajan tehtävänsä maan päällä ja kertoi siitä myös useita kertoja opetuslapsilleen. Matteuksen evankeliumin luvussa 16 jakeissa 21–23 kerrotaan siitä, kun Jeesus ensimmäisen kerran kertoi, että hänet surmattaisiin, mutta kolmantena päivänä hän nousisi kuolleista.

Pietarin reaktio Jeesuksen sanoihin oli hyvin inhimillinen, mutta vastoin Jumalan tahtoa. ”Pietari veti hänet erilleen ja alkoi nuhdella häntä: ”Jumala varjelkoon! Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra.” Monille ihmisille juuri se, että Jeesuksen on pitänyt kuolla meidän syntiemme puolesta, on vaikein asia hyväksyä kristinuskossa. Kuitenkin juuri se on kristinuskon perusta. Ilman Jeesuksen sovintokuolemaa ei ole pelastusta.

Jeesus kääntyi pois ja sanoi Pietarille: ”Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!” Saatana yritti estää, ettei Jeesus sovittaisi ihmisten syntiä ja käytti siinä apunaan Pietaria. Onneksi Jeesus ei tälläkään kertaa langennut Saatanan houkutuksiin.

Meille ihmisille on aina houkutuksena vallantie eikä ristintie. Vallantiellä me itse haluamme omilla hyvillä teoillamme kelvata Jumalalle. Vallantiellä me myös odotamme Jumalalta mielisuosiota itsellemme ja sen osoituksena menestystä eri elämän alueilla niin uskossa kuin muussakin elämässä.

Tuo evankeliumin kohta kuitenkin jatkuu näin: ”Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on löytävä sen.” (jakeet 24-25)

Meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta pelastua kuin Jeesus. Meidän täytyy kieltää kaikki omat mahdollisuutemme kelvata Jumalalle ja uskoa Jeesuksen suorittama syntien sovitus itsellemme ja elää yksin sen varassa. Jeesuksen varassa eläminen on ristintie, ei vallantie, mutta se tie vie varmasti perille. Kuljetaan tätä tietä Jeesusta seuraten ja toinen toistamme tukien. Aamen.

1 kommentti: