lauantai 23. joulukuuta 2023

Kohtaaminen

 


Tulin juuri kaupasta, jossa oli ihmisiä tungokseen asti. Kaikille oli tärkeää saada ostetuksi jouluruuat ja ehkä viimeiset lahjatkin. Suurin osa ihmisistä kulki toistensa ohi näkemättä heitä. Muutamat juttelivat tuttujen kanssa ja jotkut ihmiset hymyilivät ja toivottivat kohtaamilleen ihmisille hyvää joulua. Mietin siinä, miten monella eri tavalla me voimme kohdata toisen ihmisen, tuntemattomankin.

Raamatusta saamme lukea, miten Jeesus kohtasi ihmisiä. Usein Jeesuksen ympärillä oli paljon väkeä. Hälinän ja tungoksenkin keskellä Jeesus kuitenkin pysähtyi kohtaamaan yksittäisen ihmisen. Hän kuunteli, mitä tällä oli asiaa ja reagoi ihmisen hätään.

Nykyään monet ihmiset ovat hyvin yksinäisiä ja kaipaavat toisen ihmisen kohtaamista. Erityisesti tämä joulunaika on ihmisten kohtaamisen aikaa. Samalla se kuitenkin on monille suuren yksinäisyyden aikaa; ei ole ketään, joka ottaisi yhteyttä. Tuolla kaupassa ajattelin, että sielläkin on monia yksinäisiä ihmisiä, jotka ilahtuisivat, jos joku huomaisi heidät.

Tästä minulle tuli mieleeni, että olisi tärkeää pitää jokaista kohtaamista johdatettuna, ennalta järjestettynä. Jos toisen ihmisen kohtaa sillä mielellä, että Jumala on järjestänyt tämän tapaamisen ja haluaa lahjoittaa meille molemmille jotain hyvää tämän kohtaamisen kautta, tulee jokaisesta tapaamisesta ilo.

Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Uuden käskyn minä annan teille: rakastakaa toisianne. Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toisianne. Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, että teillä on keskinäinen rakkaus.” (Joh. 13:34-35) Jeesus on myös sanonut: ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää tekin heille.” (Luuk. 6:31)

Me voimme osoittaa monin eri tavoin rakkautta niille, joita Jumala tiellemme johdattaa. Tärkeintä on, ettemme kulje ihmisen ohi. Voisimmeko ottaa jokaisen kohtaamisen mahdollisuutena ja Jumalan johdatuksena. Hymy ja ystävällinen sana eivät maksa mitään. Rinnalla kulkeminen vaatii ehkä pysähtymistä kiireen keskellä, mutta samalla se on meille annettu mahdollisuus. Jokaiselta kohtaamaltamme ihmiseltä voimme oppia jotain uutta ja siten myös rikastuttaa omaa elämäämme. Ja toisaalta antaa tuolle toiselle ihmiselle itsestämme jotain. Rukoillaan Jeesuksen läsnäoloa jokaiseen kohtaamiseemme ja luotetaan, että hän on siinä läsnä. Siunattua joulunaikaa sinulle!

2 kommenttia: