sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Itsetutkiskelua

 


Vuoden vaihtuminen uuteen on ainakin minulle itsetutkiskelun aikaa. Sitä miettii, miten edellinen vuosi on sujunut, mitä hyvää ja mitä ikävää se on pitänyt sisällään. Samalla miettii, miten oma käyttäytyminen on vaikuttanut näihin asioihin ja mitä voisi tehdä alkavana vuonna toisin, jotta itsellä ja läheisillä olisi parempi olla.

Tänään mieleeni tuli Heprealaiskirjeen kohta: ”Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka. Se tunkee läpi, kunnes erottaa sielun ja hengen, nivelet ja ytimet ja tuomitsee sydämen ajatukset ja aikeet. Mikään luotu ei ole hänelle näkymätön, vaan kaikki on alastonta ja paljastettua hänen silmiensä edessä, ja hänelle meidän on tehtävä tili.” (4:12-13)

Aamurukouksessa minulle tuli mieleeni tuo alku: Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka. Jumalan sana on sekä lakia että evankeliumia. Jumalan laki herättää meidät huomaamaan, missä toimimme hänen sanaansa vastaan. Lain tarkoitus on johdattaa meidät Jeesuksen, Jumalan elävän Sanan luo, tunnustamaan syntimme ja ottamaan armossa vastaan synninpäästö.

Otin Raamatun ja luin tuota kohtaa eteenpäin. Se ilmaisee, miten emme voi salata Jumalalta mitään. Me useinkin petämme itseämme, emmekä halua katsoa väärää käytöstämme niin, että haluaisimme sitä oikeasti muuttaa. Jumala kuitenkin tuntee meidät sisintämme myöten. Häneltä ei mikään meissä ole salattua. Sen vuoksi me saamme käydä rehellisenä Isän eteen ja rukouksessa tunnustaa kaiken, myös ne asiat, joita emme oikeasti haluaisi tunnustaa edes itsellemme.

Heprealaiskirje jatkuu valtavalla lohdutuksen sanalla: ”Koska meillä siis on suuri ylipappi, läpi taivaiden kulkenut, Jeesus, Jumalan Poika, pitäkäämme kiinni tunnustuksesta. Eihän meidän ylipappimme ole sellainen, ettei hän voi sääliä meidän heikkouksiamme, sillä hän on ollut kaikessa kiusattu samalla tavoin kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä. Käykäämme siis rohkeasti armon valtaistuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon avuksemme oikeaan aikaan.” (4:14-16)

Me saamme joka päivä käydä rohkeasti Jeesuksen eteen saamaan armon avuksemme. Pyhä Henki auttaa meitä tapojemme muuttamisessa Jumalan sanan mukaiseksi. Jokaisessa lankeemuksessa me saamme luottavaisina tunnustaa sen Jumalalle ja ottaa armossa vastaan anteeksi annon. Siunattua Jumalan läsnäolon vuotta sinulle!

1 kommentti: