perjantai 10. elokuuta 2018

Armo


Oletko miettinyt, mitä tarkoittaa armo? Maallisessa lainkäytössä armahdus tarkoittaa syyllisen julistamista vapaaksi rangaistuksesta. Syyllisen julistaminen vapaaksi on Jumalan armon yksi osatekijä, mutta Jumalan armo on vielä paljon enemmän. Kun Jumala armahtaa ja antaa anteeksi, Hän ei syntiämme enää muista. Ne ovat Hänelle kokonaan pois pyyhittyjä. 

Me ihmiset emme pysty olemaan armollisia toisillemme siinä mielessä kuin Jumala on armollinen. Meidän toimintaamme ohjaa aina itsekkyys. Kuitenkin myös me armahdamme silloin, kun annamme toisillemme anteeksi. Pystymme helposti antamaan anteeksi pikkuasiat, mutta kun kyseessä on syvälle minuuteemme kohdistuva asia, esim. henkinen tai fyysinen väkivalta, on anteeksianto aina vajaata. Me emme pysty kokonaan unohtamaan, vaikka vähitellen anteeksi annettu asia ei enää sattuisikaan, kun sen muistamme. Pahimmissa tapahtumissa emme pääse ikinä siihen vaiheeseen, että kokemuksen muistaminen ei satuta. Anteeksi antaessa kuitenkin luovumme oikeudesta kostaa. Armahtaminen vapauttaa meidät itsemme siitä, että ajatuksissamme ja teoissamme olisimme edelleen sidottuja tuohon meitä vastaan rikkoneeseen henkilöön ja tekoon. Vaikka emme pystyisi tuon toisen takia antamaan anteeksi, niin itsensä takia kannattaa siis antaa anteeksi.

Mutta nyt takaisin Jumalan armoon. Jumalan armollisuutta ei voi ymmärtää järkeilyllä. Jumalan armo vaikuttaa kaikessa. Armollisuudessaan Hän ylläpitää tätä maailmankaikkeutta. Kaikki ihmiset elävät jatkuvasti Jumalan armon varassa, vaikka eivät sitä itse tajuaisikaan. Jos Jumala ottaisi pois armonsa, koko tämä olevaisuus, jossa elämme, hajoaisi. Tämä kaikki pysyy koossa vain Jumalan tahdosta.

Toinen asia, mitä ihminen ei voi järjellä ymmärtää, on se, että Jumalan armo on sidoksissa Jeesukseen. Jeesus, Jumalan Sana, oli mukana jo maailmankaikkeuden luomisessa. Syntiinlankeemuksessa ihmisen ja Jumalan välille tuli railo, jonka yli johtaa vain yksi silta, Jeesuksen Golgatan ristillä suorittama syntien sovitus. Tämä syntien sovitus kattaa koko maailman ja kaiken ajan. Jumala ei ole sidoksissa aikaan, joten Jeesuksen sovintoveri kattaa myös ne ihmiset, jotka elivät ennen Jeesuksen sovintokuolemaa ja ylösnousemusta. Tähän armahdukseen emme voi mitään itse antaa. Se on täysin Jumalan teko. Koska emme ole tehneet mitään ansaitaksemme Jumalan rakkauden, niin meidän ei tarvitse myöskään pelätä menettävämme sitä, kun epäonnistumme. Tänäänkin saamme jättäytyä Jumalan armahtavan rakkauden varaan sellaisina kuin olemme. Jeesus on syntimme sovittanut ja se riittää.

3 kommenttia:

 1. Olen saanut kokea valtavasti , miten Jumala on rakkaudessaan lähestynyt minua sairauksien, kivun, pettymyksien, elämän kovien kokemusten kautta. hän on katkaissut katkeruuden, vihan juuret, kun olen mennyt ristin juurelle anonut anteeksiantoa ja armoa. JEESUS on pelastanut, parantanut, rakastanut minut eheäksi. On ihanaa elää Hänen lähellään, ylistää , kiittää rakkaudeataan. Ihana Jeesus, rakas Isä ja pyhän hengen läsnäolo, jota saan kokea liekki seurakunnan kokouksissamme, ylistyksen sekä palvonnan hetkissä jokapäiväisessä elämässäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Herralle! On niin turvallista elää hänen huolenpidossaan kaikissa elämän tilanteissa.

   Poista
 2. Kyllä itse tunnustettu rikkomus ja anteeksipyyntö tuo niin suuren ilon että kyllä setuo luottamuksen ja unohduksen

  VastaaPoista