tiistai 23. lokakuuta 2018

Anna taakkasi Jeesukselle


Ajatteletko sinä ikeestä, että se on apu vai taakka? Minun mielessäni ies on aina yhdistynyt raskaaseen kuormaan ja vaivannäköön. Vasta viime aikoina olen ymmärtänyt, että ikeen tarkoitus on helpottaa työntekoa ja tehdä taakka kevyemmäksi. Ikeen avulla kaksi härkää on laitettu yhteen vetämään samaa kuormaa tai auraa. Iestä on käytetty myös vesiämpäreiden kantamiseen. Suomessa tällaista kantoiestä on sanottu ämmänlängiksi. Ne ovat muotoutuneet hyvin hartioille ja tehneet painavien ämpäreiden kantamisen mahdolliseksi.

Matteuksen evankeliumissa Jeesus kehottaa kaikkia työn ja kuormien uuvuttamia tulemaan hänen luoksensa, niin hän antaa meille levon. Heti tuon perään Jeesus käskee meitä ottamaan hänen ikeensä harteillemme ja sanoo sen olevan hyvä kantaa ja hänen kuormansa olevan kevyt. Mitä ne kuormat sitten ovat, jotka meidät uuvuttavat? Ne voivat olla murheita perheessä, taloudellista ahdinkoa tai vaikeaa sairautta. Ne ovat myös syntejä, joita kannamme itsessämme. Joillekin suurin painolasti tulee siitä, että yrittää täyttää kaikki ne vaatimukset, joita luulee Jumalan häneltä vaativan. Apostolien teoissa varoitetaan laittamasta Jeesukseen uskovien niskaan sellaista iestä, jonka painolastina on erilaisia sääntöjä, joita täytyy noudattaa. Tällaisten kuormien alle me uuvumme.

Meitä uupuneita Jeesus nyt kutsuu ottamaan toisenlaisen ikeen. Se on sovelias. Se sopii juuri sinun harteillesi. Se ei paina eikä hierrä. Ies on kuitenkin tarkoitettu kantamisen ja työnteon avuksi eli Jeesuksen pelastaminakin meidät on tarkoitettu tekemään työtä siinä elämäntilanteessa, joka meillä on ja levittämään evankeliumia armollisesta Jeesuksesta. Se taakka, joka meidän kannettavaksemme annetaan ei kuitenkaan ole liian raskas. Me saamme luottaa siihen, että Jeesus on syntimme sovittanut eli syntikuormaa meidän ei enää tarvitse kantaa. Jeesus on myös täyttänyt lain eikä meidän enää tarvitse miettiä erilaisia pukeutumiseen, syömiseen tms. liittyviä sääntöjä. Sairauksia ja muita elämän murheita joudumme kantamaan, mutta niitäkin Jeesus kantaa vierellämme yhdessä kanssamme. Ja mikä ihaninta: saamme joka hetki kertoa Jeesukselle kaikki asiat, jotka mieltämme painavat. Hän kuulee meitä ja tuo meille avun. Vaikeissakin tilanteissa saamme kääntää katseemme itsestämme Jeesukseen ja luottaa siihen, että hän vie meidät tämän elämän läpi perille iankaikkiseen elämään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti