lauantai 27. lokakuuta 2018

Erilaisiksi luotuja


Meillä ihmisillä on luonnollinen taipumus verrata omaa elämäämme toisten ihmisten elämään. Teemme sitä niin, että ihmettelemme jonkun toisen toimintaa, mutta myös niin että vähättelemme omaamme verratessamme itseämme toisiin. Tätä olen miettinyt retkeillessämme Suomen ihanissa, mutta niin erilaisissa metsissä. Hämeessä metsät ovat tiheitä ja kivikkoisia. Siellä kulkeminen on hidasta, koska täytyy kiertää kiviä ja siirtää oksia pois osumasta kasvoihin. Siellä ei myöskään näe määränpäätä, vaikka se olisi jo lähellä. Lapissa mäntykankaat ovat valoisia ja helppokulkuisia. Metsänpohja on kovaa hiekkaa, kulkeminen helppoa ja määränpää näkyy kauas. Toisaalta Lapissa on myös isoja soita, joissa kyllä näkee kauas, mutta kulkeminen on haastavaa, koska joka askel täytyy miettiä ja kiertotie voi tulla hyvinkin pitkäksi, koska suora tie upottaisi. Tässä vain muutama kuva Suomen luonnosta.

Samalla tavalla meidän ihmisten elämänmatka kulkee hyvinkin erilaisissa maastoissa. Meillä jokaisella on oma viitekehyksemme, josta katsomme asioita. Elämänvaiheemme vaikuttavat ajatteluumme ja myös uskon elämäämme. Sen vuoksi emme saisi verrata omaa elämäämme toisen elämään. Vaatimalla toiselta samaa kuin itseltämme, olemme tuomitsevia kristittyjä. Eräs ystäväni kertoi, miten Jumala puhutteli häntä. Hän oli seurannut toisia uskon sisaria ja veljiä ja mielessään tuominnut heidän ulkoista käytöstään ja tapaansa osoittaa uskoaan. Silloin hän oli mielessään kuullut sanat: ”Älä tuomitse. Enhän minäkään tuomitse sinua.” Ystäväni koki tuon vahvana Jumalan puhutteluna ja sen jälkeen hänen on ollut paljon helpompi hyväksyä erilaiset tavat elää kristittynä.

Nuo samat sanat Jumala haluaa sanoa meille jokaiselle. Hän on luonut jokaisen ihmisen yksilöksi. Ei ole kahta täysin samanlaista ihmistä. Jopa identtisten kaksosten elämä on erilaista, vaikka ovatkin perimältään samanlaisia. Jumala on muovannut jokaisen ihmisen jo hedelmöittymisen hetkellä ja valmistanut hänelle elämän. Golgatan ristillä Jeesus on sovittanut jokaisen ihmisen synnit. Sinun elämäsi ja syntisi kuuluvat tähän joukkoon. Luota siis elämäsi rakastavan Isän ja armollisen Jeesuksen käsiin. Saat luottaa siihen, että sinun elämäsi on hyvissä käsissä silloinkin, kun se tuntuu suolla tarpomiselta tai pimeässä kivikkoisessa kuusikossa ryömimiseltä. Isä on elämäsi suunnitellut, Jeesus on syntisi sovittanut ja Pyhä Henki on elämässäsi joka hetki läsnä.
2 kommenttia:

  1. Oikein hyviä mietteitä! Toisaalta meidät kristityt on kutsuttu Hebrealaiskirjeen mukaan myös seuraavaan: >>Valvokaamme toinen toistamme rohkaisuksi toisillemme rakkauteen ja hyviin tekoihin;<< Hebr. 10:24.

    Tuon kehotuksen toteutus niin, ettei se tuntuisi arvostelemiselta eikä tuomitsemiselta, edellyttää meiltä kristityiltä hengellistä viisautta, kypsyyttä ja ennen kaikkea rakkautta.

    VastaaPoista