tiistai 4. helmikuuta 2020

Armahdettu ilman omaa tekoa


Rauhantervehdys rakas ystävä. Matteuksen evankeliumin luvussa 9 sanotaan näin: ”Ihmiset toivat hänen luokseen halvaantuneen, joka makasi vuoteella. Kun Jeesus näki heidän uskonsa, hän sanoi halvaantuneelle: ”Ole rohkealla mielellä, poikani, sinun syntisi annetaan anteeksi.” Miten valtavaa Jumalan suuruutta ja Jeesuksen valtaa! Fariseukset olivat heti sitä mieltä, että Jeesus pilkkasi Jumalaa, kun hän sanoi halvaantuneelle tuolla tavalla. Juutalaisuudessa oli yli 600 juutalaisperinteestä muodostunutta isäinsääntöä ja nuo ihmiset ajattelivat, että he pelastuvat, kun noudattavat noita sääntöjä. He olivat joutuneet kauas Jumalan alkuperäisestä tarkoituksesta, kun Jumala antoi meille lain. Vanhan liiton ihmisten olisi kuulunut uskoa tulevaan Vapahtajaan, eikä isäinsääntöihin.

Tuossa sanotaan, että Jeesus näki heidän uskonsa eli tuojien uskon. Markus kertoo evankeliumissaan tarkemmin, että nuo tuojat purkivat kattoon aukon, jotta pystyivät siitä laskemaan halvaantuneen väkijoukon keskellä olevan Jeesuksen eteen parannettavaksi. Minulle aivan erityisesti tämä kohta kertoo siitä, että jos tuttavapiirissämme on ystävä, joka on synnissä halvautunut eli on joutunut syvälle syntielämään eikä jaksa uskoa itseään armosta autuaaksi, niin kyllä meidän kristittyjen tehtävä on ottaa hänet mukaan sanan kuuloon ja Herran pyhälle ehtoolliselle ja kertoa hänelle siitä, että sinun syntisi on annettu anteeksi. Jeesus ei edellyttänyt tältä mieheltä mitään. Hän ei sano, että saat syntisi anteeksi, jos uskot. Anteeksiantamus on Jumalan puolelta meille ihmisille koko ajan voimassa, kun me vain otamme lahjan vastaan. Uskominen on luottamista Jeesuksen armoon.

Tämän jälkeen Jeesus sanoi halvaantuneelle miehelle: ”Nouse, ota vuoteesi ja mene kotiisi.” Ympärillä olevat ihmiset pelästyivät ja ylistivät Jumalaa, joka oli antanut ihmiselle sellaisen vallan. Huomaa erityisesti tämä järjestys: Jeesus tuli ennen kaikkea meidän syntejämme sovittamaan. Hän kyllä myös parantaa ruumiillisesti kenet haluaa, mutta se ei ole ykkösjuttu, vaan se, että meidän syntimme on anteeksi annettu. Sen vuoksi Jeesus tuli. Ihmiset, jotka Jeesuksen kanssa olivat, eivät vielä siinä vaiheessa tajunneet, että Jeesus on Jumala. He odottivat maan päällistä kuningasta, joka vapauttaisi heidät Rooman vallan alta. He ihastuivat Jeesuksen maan päälliseen toimintaan, mutta he eivät tajunneet, että Jeesus on ennen kaikkea ihmisten syntien sovittaja.

Me saamme tänäänkin olla hyvässä turvassa ja uskoa, että Jeesus on kaikki meidän syntimme sovittanut. Sinä, joka tunnet itsesi tuon halvaantuneen miehen kaltaiseksi etkä jaksa enää elää syntielämäsi kanssa, niin usko poikani, tyttäreni, sinun syntisi on sinulle anteeksi annettu Jeesuksen nimessä ja veressä ja sinä saat olla hyvässä turvassa ja lohdutettuna ja uskoa itsesi keskelle taivasta. Aamen.

1 kommentti: