torstai 5. marraskuuta 2020

Armo maassa ja taivaassa

 


Rakkaat ystävät haluan tänään puhua sellaisesta asiasta, kun Matteuksen evankeliumin luvussa 18, jakeissa 18–20 sanotaan: ”Totisesti: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te vapautatte maan päällä, on myös taivaassa vapautettu. Minä sanon teille: Mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.”

Tämän kohdan edellä on puhuttu siitä, että jos joku veli tai sisar tekee syntiä, niin miten siihen pitää suhtautua. Tuon jälkeen taas on kohta, jossa Pietari kysyy Jeesukselta, kuinka monta kertaa hänen täytyy antaa anteeksi veljelleen, joka toistuvasti rikkoo häntä vastaan, ihanko seitsemän kertaa. Jeesus sanoo siihen, ettei seitsemän, vaan 77 kertaa. Tämä tarkoittaa sitä, että lähimmäiselle täytyy antaa anteeksi ilman, että niitä kertoja laskee, vaan meidän kuuluu antaa aina anteeksi.

Syntiä tehneen kohtelemisesta on tuossa annettu ohje, että ensin täytyy puhua tuon syntiä tehneen lähimmäisen kanssa kahdestaan. Jos se ei auta, täytyy ottaa yksi tai kaksi muuta mukaan ja heidän kanssaan puhua tuolle syntiä tehneelle ja lopulta tarvittaessa ottaa asia esille koko seurakunnan kanssa. Jos tuo ihminen ei kuule seurakuntaakaan, häntä tulee pitää pakanana ja publikaanina. Miten Jeesus sitten suhtautui pakanoihin ja publikaaneihin? Jeesus puhui heille aina rakkaudella. Tämän perusteella pakanana ja publikaanina pitäminen on sitä, että hänelle puhutaan evankeliumia Jeesuksesta ja Jeesuksen sovintokuolemasta.

Jakeessa 19 sitten sanotaan, että mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaassa. Joillakin uskovilla on sellainen ajatus, että taivaan Isältä saa ihan mitä tahansa, jota yhdessä sopien pyydetään, vaikka rikkautta tai sairaudesta parantumisen. Kun huomioi sen, mistä tämän kohdan ympärillä puhutaan, niin ymmärtää, että tämä kuitenkin tarkoittaa Raamatun keskeisintä sanomaa eli sitä, että ihminen saa synnit anteeksi. Jos on rikkonut taivasta ja lähimmäistä vastaan, niin se on myös taivaassa anteeksi annettu, kun uskovat yhdessä rukoilevat ja julistavat toinen toisilleen synnit anteeksi. Taivaan Isä ei sitä enää kaivele. Sitä asiaa ei enää ole. Me saamme tänäänkin olla hyvässä turvassa ja uskoa, että meidän synnit on anteeksi annettu. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti