sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Seimi ja risti

 


Kun jouluaatto on mennyt, monet ihmiset ajattelevat joulun olevan ohi. Todellisuudessa se on kuitenkin vasta aatto eli kaikki on vasta edessä. Minun mielessäni on tänä jouluna aivan erityisesti ollut joulun, pitkänperjantain ja pääsiäisen yhteys. Lauloimme tyttärieni ja heidän perheidensä kanssa kauneimpia joululauluja ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivänä. Silloin Heinillä härkien kaukalon tuli ehdotetuksi kaksi kertaa. Myös sen jälkeen laulamaan kokoontuessamme on tuo laulu ollut aina mukana ja puhutellut minua aivan erityisesti. Seimi ja risti kuuluvat yhteen. Joulun merkitys tulee pääsiäisestä. Ilman pääsiäistä ei olisi joulua.

Maria ja Joosef olivat saapuneet Betlehemiin, ja heidän siellä ollessaan tuli Marian synnyttämisen aika. Emme siis tiedä montako päivää he olivat jo olleet perillä, mutta kun synnyttämisen aika tuli, ei heille kuitenkaan ollut enää tilaa asuinhuoneessa, vaan he joutuivat siirtymään eläinsuojan puolelle. Jeesus syntyi alhaisimmassa paikassa, jota voimme kuvitella. Jeesus syntyi köyhään perheeseen, jolla ei ollut tarjota hänelle mitään. Samalla tavalla Jeesus syntyy myös meissä. Kun meillä ei ole tarjota hänelle mitään, kun olemme itsessämme aivan tyhjiä, silloin Jeesus voi tulla.

Jeesus syntyi ulkopuolisena ja samalla tavalla hän kuoli. Jeesus ristiinnaulittiin kaupungin ulkopuolella häväistynä ja kaikkien hylkäämänä. Hän kärsi ja kuoli koko maailman syntien tähden meidän kaikkien puolesta. Jeesus sovitti koko maailman synnin Golgatan ristillä. Tuo syntien sovitus tapahtui ajassa ja paikassa, mutta se riittää kattamaan kaiken synnin, niin menneet, tuohon aikaan liittyvät kuin tulevatkin. Tuo uhri riittää. Uutta uhria ei enää tarvita. Meidänkin syntimme, sinun ja minun synnit, on jo sovitettu. Me olemme saaneet kaiken anteeksi ja saamme päästää irti synneistämme ja luottaa siihen, että Jeesus on jo kaiken sovittanut.

Pääsiäisaamu koittaa ja me saamme elää sovitettuina. Saamme jatkaa elämäämme anteeksi saaneina iloiten ja riemuiten. Meidän ei tarvitse keskittyä synteihimme, koska Jeesus on ne jo sovittanut. Me saamme elää pelastetun ihmisen elämää Pyhän Hengen ohjauksessa. Jatketaan, ystävät, elämän matkaa katse Jeesuksessa, toinen toisiamme tukien ja ilosanomaa Jeesuksesta kertoen.

1 kommentti: