sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Elämän ja kuoleman kysymys

 


Raamatussa on kertomus, jossa halvaantunut mies tuodaan Jeesuksen luo. Ensin Jeesus sanoo miehelle: ”Poikani, sinun syntisi annetaan anteeksi”. Jeesuksen opetuksia oli kuuntelemassa myös joitakin fariseuksia, jotka ajattelivat sydämessään, että Jeesus herjaa Jumalaa, koska vain Jumala voi antaa syntejä anteeksi. Silloin Jeesus sanoi heille: ”Kuinka te tuollaista ajattelette. Kumpi on helpompaa, sanoa halvaantuneelle: ’Sinun syntisi annetaan anteeksi’, vai sanoa: ’Nouse, ota vuoteesi ja kävele’? Mutta jotta te tietäisitte, että Ihmisen Pojalla on valta antaa maan päällä syntejä anteeksi” -hän puhui nyt halvaantuneelle- ”Nouse, ota vuoteesi ja mene kotiisi.” (Mark. 2:1-12)

Tämä kertomus oli kirkossa saarnatekstinä ja pappi kiinnitti saarnassaan erityistä huomiota Jeesuksen sanoihin: Kumpi on helpompaa sanoa ’Sinun syntisi annetaan anteeksi’ vai ’Nouse, ota vuoteesi ja kävele’. Tuo asia jäi mietityttämään minua koko päiväksi. Syntien anteeksi saaminen on elämän ja kuoleman kysymys. Kun saamme syntimme anteeksi Jeesuksen sovintoveren tähden, saamme lahjaksi iankaikkisen elämän. Syntejä ei voi saada anteeksi muuten kuin Jumalan valmistamalla tavalla. Siihen ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin Jeesus.

Halvauksesta parantuminen puolestaan on tämän maanpäällisen elämän laatua parantava asia. Me voimme elää monien vaivojen kanssa ja jotkut ihmiset joutuvat elämään pahasti vammautuneena, mutta silti he sanovat elävänsä hyvää elämää. Elämä maan päällä on jokaisella yksilöllistä, kahta samanlaista elämää ei ole. Toisinaan parannumme vaikeistakin sairauksista joko lääketieteen avulla tai joskus ihmeen kautta. Tällainen parantuminen koskee kuitenkin aina vain tätä elämää.

Mikään ei ole sen tärkeämpää kuin saada syntinsä anteeksi eikä syntejä voi antaa anteeksi kukaan muu kuin Jumala. Jumala ei kuitenkaan voi antaa ihmisen syntiä anteeksi pelkästään rakkaudesta, koska Jumala on pyhä. Jumalan pyhyys ja vanhurskaus vaatii sovituksen synneistä ja sen Jeesus on suorittanut meidän puolestamme. Uskomalla tämän me saamme luottaa siihen, että nuo Jeesuksen sanat: ’Sinun syntisi annetaan anteeksi’, koskevat myös meitä. Tähän saamme luottaa.

1 kommentti: