perjantai 25. elokuuta 2023

Kristillisyys Eurooppaan

 


Jumalan armon ja rauhantervehdys rakkaat ystävät. Haluan ihan jokaista tervehtiä ja kertoa siitä, kuinka me saamme olla kiitollisia ja onnellisia siitä, että Jumala on antanut meille oman Poikansa sovintokuolemaan, ja me saamme siihen luottaa.

Euroopan ensimmäisestä kristitystä on kerrottu Apostolien tekojen luvussa 16, jakeissa 13–14: ”Sapattina menimme kaupungin ulkopuolelle joen rantaan; arvelimme, että siellä olisi rukouspaikka. Istuuduimme sinne ja puhuimme naisille, joita siellä oli koolla. Meitä kuuntelemassa oli myös muuan Lyydia, jumalaapelkäävä nainen, joka oli kotoisin Tyatirasta ja kävi kauppaa purppurakankailla. Herra avasi hänen sydämensä ottamaan vastaan sen, mitä Paavali puhui.”

Tässä oli aikaisemmin sellainen tapahtuma, että Paavalille tuli unessa näky, että hänen piti matkata Makedoniaan. Siellä ei ollut juutalaisia, vaan se oli pakana-aluetta. Siellä kuitenkin oli jumalaapelkääviä ihmisiä. Tämä on jotenkin rohkaisevaa, kuinka jos ihmisellä on sellainen mieli, että ’minä tahdon uskoa Jeesus sinuun’ ja on sellainen oikea mieli, että ’minä tahdon kerran taivaan kotiin’, niin kyllä Jumala lähettää jonkun vahvistamaan. Tästä tapahtumasta syntyi tuolle seudulle seurakunta.

Tuossa kaupungissa mm. vanginvartija kastettiin yöllä perhekuntineen. Paavali ja Silas oli teljetty vankilaan. Keskiyöllä he kahleissa vankityrmässä rukoilivat ja ylistivät Jumalaa. Silloin tuli maanjäristys ja kaikki vankilan ovat aukenivat. Vanginvartija aikoi tappaa itsensä, mutta Paavali kielsi häntä: ”Älä tee itsellesi mitään! Me olemme kaikki täällä.” Silloin ”vanginvartija heittäytyi vavisten Paavalin ja Silaksen eteen. Hän vei heidät ulos ja kysyi: ’Herrat! Mitä minun on tehtävä, että pelastuisin’. He vastasivat: ’Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut, sinä ja sinun perhekuntasi.” Ja heidät kastettiin jo silloin yöllä. (Ap.t. 16:25-34) Siitä lähti Euroopan kristillisyys.

Vielä tänä päivänäkin tuo sama Sana on meillä täällä ja me saamme luottaa Sanaan ja siihen, että armo riittää meille. Tällaisia ihmeellisiä tähtihetkiä on vielä tänä päivänäkin. Niin kuin joku ystävä sanoi, että täytyy elää sanaa todeksi, ja mitä se muuta on kuin, että luotetaan siihen, että Jeesus Kristus on pessyt meidät puhtaiksi. Me saamme luottaa siihen, että viimeisenä päivänä Jeesus herättää meidät kuolleista ja meillä on ylösnousemus ja taivas auki.

Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja otetaan armo armona aivan niin kuin Lyydia aikoinaan. Tämä Apostolien tekojen 16. luku kannattaisi lukea kokonaan. Se on aivan mieletöntä evankeliumia. Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja luotetaan siihen, että Jeesus on meidät pelastanut. Aamen.

2 kommenttia: