torstai 20. syyskuuta 2018

Vapaaksi selittelystä


Meille ihmisille on tyypillistä selittää asioita niin, että syy on jossain muualla kuin meissä itsessä. Joillakin meistä on kokemusta siitä, kun olemme soittaneet johonkin virastoon, niin sanotaan, että tässä on nyt tietokone tehnyt virheen. Ei tietokone kuitenkaan tee virheitä, vaan kyllä se on ihminen, joka sen virheen on tehnyt.

Miksi me sitten niin helposti syytämme toisia tai vaikka olosuhteita? Ajattelen, että synti pakottaa ja tekee meidät orjiksi ja meidän oma kunnia panee syyttämään muita. Haluamme selittää kaiken itselle parhain päin. On niin vaikeaa katsoa itseään rehellisesti ja myöntää, ettei meistä löydy mitään hyvää. Itseensä tuijottamisesta ja omien virheiden peittelystä kuitenkin seuraa, että kadotamme Jeesuksen. Tätä Perkele juuri haluaa. Usein selittelyn tielle lähteminen tuo meille pelkoja. Pelkäämme, että asian todellinen syy paljastuu. Pelot puolestaan vievät meiltä elämän ilon ja katse on entistä enemmän itsessä. Mutta jos tunnustaa rikkomuksensa ja pyytää anteeksi, niin silloin uskaltaa siirtää katseensa Jeesukseen ja luottaa Hänen armollisuuteensa.

Olen joskus kuullut sanonnan, että iloinen mieli karkottaa Perkeleen. Iloisella mielellä ei ole tarvetta syytellä toisia ja omat epäonnistumisensa on helpompi hyväksyä ja antaa itselleen anteeksi. Toisten syyttelyssä on usein taustalla juuri se, ettei pysty antamaan itselleen anteeksi. Ajatus, että minun täytyy olla hyvä ja onnistua elämässäni, saattaa olla juurtunut meihin jo lapsena. Tästä Jeesus haluaa kuitenkin rakkaudellaan ja armollaan vapauttaa.  Kun ihminen sitten kerran on kuolemassa, niin silloin hän on yksin eikä mitkään onnistumiset tai epäonnistumiset merkitse mitään. Ainut asia, jolla on merkitystä, on, että katsoo Kristusta ja luottaa siihen, että Hänen Golgatalla vuotanut verensä on minutkin pessyt.

Kun katsoo Jeesuksen ristintyötä ja näkee Jeesuksen haavoitetut kädet, niin tajuaa, ettei hän halua niillä enää lyödä, vaan hän haluaa armahtaa. Sen tähden ollaan tänäänkin iloisella mielellä siitä, että Jeesus on kaikki meidän synnit sovittanut ja me saamme olla turvassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti