keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Pyhä Henki antaa ymmärrystä


Pienessä kylässä eräs maalaisisäntä osti itselleen uuden Solifer-mopon. Ylpeänä hän esitteli sitä kyläläisille kaupan pihalla ja lähti sitten ajamaan kotiin. Kului viikko eikä isäntää näkynyt. Sitten eräänä päivänä hän ajeli mopollaan kaupan pihalle. Kyläläiset ihmettelivät, missä hän oli ollut. Tähän isäntä selittämään: ”Minä luin ohjekirjan tarkkaan ja siellä sanottiin, että sisäänajoa 500 kilometriä. Nyt minä olen viikon ajanut pirttiä ympäri. Olihan se vähän hankalaa, mutta ohjeita täytyy noudattaa.”

Tämä tietenkin on vitsi, mutta siinä piilee kuitenkin totuuden jyvä. Raamatussa vastaan tulee myös käytäntöjä ja yhteiskunnallisia asioita, jotka ovat meille vieraita. Jos emme ymmärrä tilannetta ja historiaa, joka alkutekstin aikana on ollut, mutta koetamme kuitenkin noudattaa sitä kirjaimellisesti, menemme helposti harhaan. Yksi tällainen asia on se, kun Paavali sanoo, että nainen vaietkoon seurakunnassa. Paavali sanoo tämän Korintin seurakunnalle, joka oli uusi, noin viisi vuotta vanha. Tuohon aikaan vain miehet olivat saaneet käydä koulua ja oppia lukemaan. Miehet olivat myös tottuneet käymään synagogassa ja kuuntelemaan ja keskustelemaan uskosta ja Jumalasta. Nyt kun tuli kristillinen seurakunta, niin naiset saivat myös tulla tasavertaisesti mukaan seurakunnan kokoontumisiin. Naiset eivät olleet tähän tottuneet ja he alkoivat kesken kaiken puhumaan keskenään kovalla äänellä kaikesta siitä, mitä kuulivat, mutta eivät ymmärtäneet. Tähän Paavali sanoi, että nainen vaietkoon seurakunnassa. Hän tarkoitti tällä sitä, ettei siellä kesken puheen voinut ruveta kyselemään, vaan naiset voisivat kysyä kotona aviomiehiltään niistä asioista, joita eivät ymmärtäneet. Mietipä kuinka monta sellaista asiaa, jotka eivät mitenkään tähän liity, on tällä Raamatun kohdalla perusteltu.

Raamattua lukiessa on tärkeää koko ajan pitää mielessä ydin, se, että Jeesus on sovittanut koko maailman synnin. Uskomalla Jeesukseen omien syntiesi sovittajana sinä pelastut. Jeesuksen pelastamana saat Pyhän Hengen, joka opettaa sinua koko elämäsi ajan. Pyhä Henki kirkastaa Jeesusta ja auttaa sinua ymmärtämään Jumalan tahtoa. Raamatussa on monia kertomuksia, joissa osaksi kuvataan sitä aikaa, jolloin kertomus on kirjoitettu. Niissä oleellista ei ole se, onko nykyään samanlaiset käytännöt kuin silloin, vaan tärkeää on löytää armollinen Jeesus. Saamme luottaa siihen, että Jumalan Sana on totta ja Pyhä Henki ohjaa meidät taivaan kotiin.

Ystävä, joka tänä päivänä olet ahdistunut, sinä saat uskoa Jeesuksen armon omalle kohdallesi. Ole hyvässä turvassa ja lohdutettuna. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti