keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Etsikkoaika


Rakas ystävä, olen miettinyt sellaista käsitettä kuin etsikkoaika. Etsikkoaika on usein ymmärretty sillä tavalla väärin, että Jumala kutsuisi vain jonain tiettynä aikana ihmistä. Raamatussa etsikkoajasta puhutaan Luukkaan evankeliumin luvussa 19 jakeessa 44, jossa Jeesus profetoi Jerusalemin tuhoa: he eivät jätä sinuun kiveä kiven päälle, koska et tuntenut etsikkoaikaasi. Vuonna 70 keisari Tituksen aikana Jerusalem sitten tuhottiin täydellisesti. Toinen kohta, jossa Raamatussa puhutaan etsikkoajasta, tai tarkemmin etsikkopäivästä, on 1. Pietarinkirje 2:12. Siinä Apostoli sanoo, että pakanat teidän hyvien tekojenne tähden, niitä tarkatessaan, ylistäisivät Jumalaa etsikkopäivänä. Näistä Raamatun kohdista ensimmäisessä Jeesus on maan päällä ja ennustaa sitä, miten vanhan liiton ihmiset eivät ottaneet Jeesusta vastaan. Pietarin kirjeen kohta ennustaa tulevaa, Jeesuksen toista tulemista.

Totuus etsikkopäivästä on, että se on joka päivä. Joka päivä meillä on armo uus ja Jumala etsii meitä. Me emme näe, missä Pyhä Henki juuri nyt työtään tekee, mutta joka tapauksessa siellä, missä Sanaa puhutaan. Se voi olla raamattupiiri tai naapurin mies, joka puhuu Jeesuksesta tai itse Raamattua lukemalla tai vaikka netistä kuuntelemalla. Sanan kautta Pyhä Henki vaikuttaa uskoa Jeesukseen.

Jos ajatellaan, että etsikkoaika on vain kaksi tai kolme kertaa elämän aikana, jolloin Jumala kutsuu, niin ihmiset joutuvat epätoivoon. Näin ei ystävät ole. Jumalan Pyhä Henki ei toimi niin, että ihminen voisi valita päivän, jolloin hän uudestisyntyy, vaan niin kuin Raamattu sanoo: Te ette valinneet Minua, vaan Minä valitsin teidät (Joh. 15:16). Jumalan Pyhä Henki synnyttää meissä Sanan ja sakramenttien kautta uskon Jeesukseen syntien sovittajana siellä, missä Hän haluaa eikä ihminen voi sitä itse ottaa. On myös tärkeää muistaa, että kaste, ehtoollinen ja Raamatun Sana ovat niitä, joissa Pyhä Henki toimii. Siinä mielessä meidän koko elämämme on etsikkoaikaa. Mutta on niin, että missä me aikamme kulutamme, niin siellä on meidän sydämemme. Jos viihdymme baareissa tai jalkapallokentän reunalla ja jätämme Jumalan Sanan kuulon pois niin silloin voi käydä niin, että emme kuule Jeesuksen kutsua. Sitten etsikkoaika on ihmiseltä ohi, kun hän kuolee. Jos tämän elämän aikana ei ole halunnut kuulla Jeesuksen kutsua eikä ole suostunut ottamaan Jeesusta sydämeensä, niin silloin etsikkoaika on ohi. Mutta Jeesus kyllä kutsuu joka päivä.

Minä uskon, että kaikki ne, jotka tätä lukevat ovat käyttäneet etsikkoaikansa hyvin ja ovat kuulleet Pyhän Hengen kutsun. Ollaan ystävät hyvässä turvassa. Me saamme luottaa siihen, että Jeesus vie meidät perille iankaikkiseen elämään.

2 kommenttia:

  1. En ole varma joutuvatko Jeesusta tuntemattomat epätoivoon vaikka etsikonaika olisi vain 2-3krt elämässä. Ainakaan omalla kohdalla ei ollut minkäänlaista murhetta asiasta vaikka näin jälkeenpäin kahdesti ymmmärrän Jumalan minua kutsuneen josta kieltäydyin. Elin vailla tunnon tuskia kunnes tilanne ajautui tarpeeksi mahdottomaksi jolloin johdatuksesta päädyin kuulemaan evankeliumia jolle sydän avautui. Voi toki olla että etsikonaika on joka päivä ja hyvä niin.

    VastaaPoista
  2. Etsikkoaika on luterilaisilla on oppi, rippikoulun käynyt ja rokotettu, niin keikkuen taivaaseen,valherauha,riivaajien oppi

    VastaaPoista