lauantai 14. syyskuuta 2019

Tuomiolla

Elämässä on erilaisia vaiheita. Itsellä ja miehellänikin on ollut vuoden aikana tärkeää nähdä vanhoja tuttuja ja sukulaisia. Olemme ihan tietoisesti järjestäneet tapaamisia läheisten kanssa aikojen takaa ja jopa sukulaisten kanssa, joita on nähnyt vain lapsena tai jopa ei koskaan ennen. Aikamatkoja kymmenien vuosien taa on ollut hyvä tehdä. Täytyy kuitenkin sanoa, että ei se niin helppoa ole ollut. Arvaatte varmaan, että myös erilaiset henkiset haavat aukeavat ja kipeitäkin muistoja nousee pintaan. Elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Toisaalta on ollut myös ihania jopa iloisia ja parantavia kohtaamisia. Olen kyllä tämän kokemuksen perusteella sitä mieltä, että kun itse on siihen valmis, kannattaa tällainen aikamatka menneisyyteen tehdä.  

    Kerron erään esimerkin kesästämme. Tapasimme nimittäin ihmisiä tosi paljon ja auton mittariin tuli tuhansia kilometrejä. Äidin, siskon ja siskon tyttären sekä mieheni kanssa kävimme juhannusajelulla paikkakunnalla, jossa lapsena asuimme. Kävimme jopa rakennuksessa, jossa asuin alle kouluikäisenä eli perheemme asui. Rakennukset olivat olemassa ja jopa aika saman näköisiä. Menimme vain pihaan ja saimme katsella ja keskustella nykyisten omistajien kanssa. Hetken koin monia tunteita...hyvää oloa ja muistoja. Läheiset talot ja pihapiirit olivat ja ovat minulle rakkaita muistoja. Kaiken lisäksi kohtasimme useita ihmisiä, joihin minulla on vahva tunneside ja jotka toivat tunnekokemuksia yli viidenkymmenen vuoden takaa. Se pieni maalaiskylä on toiminut kasvualustana minullekin ja jotenkin lause "kylä kasvattaa" on totta kohdallani. Ehkä silloin ja pienessä kylässä oli sitä yhteisöllisyyttä, läheisyytä, jota nykyään kovasti kaivataan. Muistan myös pyhäkoulun, jonka aloitin siellä jo tosi varhain, koska naapurin mummo sitä piti. Tästäkin olen tosi kiitollinen ja toivoisin sitä lapsille tänäkin päivänä. Kaikki tämä luo turvallisuutta ja yhteyttä toisiin ja Jumalaamme. Itselleni toivoisin kaikissa kohtaamisissa Jeesuksen rakkauden vaikutusta, ihmisten katsomista rakkaudellisten silmälasien läpi.Tiedän ettei se ole minulle mahdollista ilman Jeesusta, joka voi pelastaa meidät pahuuden ja syyllisyyden vallasta. Olkaa valmiit armahtamaan, niinkuin teidän Isännekin armahtaa ( Luuk. 6).  Lopuksi sain vielä käydä uimassa minulle tärkeässä joessa ja järvessä. Unohtumaton päivä...kiitos Jeesus.

    Monet asiat herättävät myös syyllisyyttä, ahdistusta...en ole ollut hyvä lapsi tai hyvä äiti. Aina ei voi taata, että lasten kasvuympäristö on turvallinen. Se on monista tekijöistä kiinni. Kipeätkin asiat on jossain vaiheessa hyvä kohdata mutta on myös täkeää löytää ne kantavat, itselle tärkeät ihmiset ja asiat ja lopulta Jeesus, joka meitä on luvannut kantaa vaikeuksissammekin. Me voimme tuomita itsemme tai toisemme hyvin helposti. Tuomiovalta  kuitenkin kuuluu Jumalalle. Luukkaan evankeljumissa luvussa 6 sanotaan: Älkää tuomitko, niin ei teitäkään tuomita. Älkää julistako ketään syylliseksi, niin ei teitäkään julisteta syylliseksi. Päästäkää vapaaksi, niin teidätkin vapautetaan.

  Me emme kuitenkaan voi toimia miten tahansa toisiamme vastaan. Olemme vatuussa teoistamme. Anteeksiantaminen itselle tai toisille ei ole helppoa. Meillä on armollinen, rakastava, pitkämielinen Jumala. Tärkeää on uskoa Häneen, katsoa Kristukseen ja kulkea hänen johdatuksessaan, niin emme joudu harhaan ja olemme turvassa, armossa ja ehkä kykenemme myös anteeksiantoon. Luukkaan evankeliumista vielä luku 6: Antakaa, niin teille annetaan. Runsas mitta, tiiviiksi paineltu, ravisteltu ja kukkurainen, annetaan teidän syliinne. Niinkuin te mittaatte, niin teille mitataan; Samassa luvussa sanotaan vielä: Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille. 

  Jeesuksen rakkaus on vertaansa vailla meitä ihmisiä kohtaan. On tärkeää, että ymmärrämme vajavuutemme, heikkoutemme mutta on vieläkin tärkeämpää löytää Kristus elämäämme, pelastajaksemme. Hänen rakkautensa antaa anteeksi pahuutemme. Yksikään ihminen ei ole synnitön mutta Jeesus voi meidät puhdistaa anteeksiannollaan, kun vain sitä Häneltä pyydämme.   Hän antaa sinulle vapauden ja ikuisen elämän Hänen kanssaan taivaan kodissa.
   Kiitos tästä kesästä Jeesus...iloisista ja vaikeistakin hetkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti