sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Ei tuomita, ettei meitä tuomittaisi


Raamatussa sanotaan: ”Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan. Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?” (Matt. 7:1-3). Tässä kohdassa tuomitseminen tarkoittaa tuomiohenkisyyttä. Tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö saisi nuhdella toista vääryydestä. Raamatussa on monta esimerkkiä tällaisesta nuhtelemisesta: Naatan nuhteli kuningas Daavidia, Paavali nuhteli Pietaria ulkokultaisuudesta jne.

Minä ajattelen, että tuomiohenkisyys on muiden ihmisten yläpuolelle asettumista. Ajatellaan, että vain minä tai se seurakunta, johon kuulun, tietää totuuden. Ei hyväksytä muita seurakuntia, joilla on erilaiset tavat, oikeiksi kristityiksi ja silloin tulee tuomiohenki heitä kohtaan. Samalla tavalla, jos ihminen on elänyt omasta mielestään hyvän elämän, hän voi tulla sielunvihollisen sokaisemaksi ja nähdä kaikessa, miten muut ovat epäonnistuneita ja huonoja ihmisiä. Tällaisen itserakkaan ihmisen ympärillä ei kukaan viihdy ja samalla tavalla itseriittoisen seurakunnan lähellä ei toisilla, kyseiseen seurakuntaan kuulumattomilla, ole hyvä olla.

Kun Matteuksen evankeliumissa käytetään passiivimuotoa, silloin yleensä puhutaan siitä, mitä Jumala tekee. Tässä sanotaan: ”niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte, niin tullaan teille mittaamaan”. Tämä on aika vakavaa puhetta. Jos tunnemme itsessämme tällaista tuomiohenkisyyttä, niin meidän täytyy tehdä siitä niin sanotusti parannusta ja koettaa päästä siitä eroon.

Tässä sanotaan myös: ”kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?”. Vanhemmassa käännöksessä puhutaan malkasta. Meillä nykyihmisillä ei ole enää käytössä tuota malka-sanaa ja siksi helposti siitä tulee mieleen jonkinlainen akana tai muu melko pieni roska. Malka on kuitenkin ihan oikeasti iso puu. Malka tarkoittaa olki- tai tuohikatolla olevia harjalta räystäälle ulottuvia puita, joiden tarkoitus on olla katteen painona ja pitää se paikoillaan. Hirsi on siis oikein kuvaava sana. Kun me tulemme sokeiksi siinä omassa hyvyydessämme ja pyhyydessämme, niin me emme enää huomaa, että olemme jo täysin sokeita ja meillä on hirsi omassa silmässämme, vaan me näemme ainoastaan vikaa muissa.

Kiitos Jeesukselle siitä, että Hän on antanut Raamattuun meille näitä varoittavia sanoja, ettemme saa elää tuomiten toisia. Armon avulla me voimme tästä tuomiohenkisyydestäkin vapautua. Jeesus tuomitsee katuvat armolla ja laupeudella, ja me saamme uskoa kaikki syntimme anteeksi Jeesuksen nimen ja veren tähden. Ole, ystävä, turvallisella mielellä ja luota siihen, että Jeesus johtaa häneen uskovat taivaan kotiin.

3 kommenttia:

 1. Varteen otettava asia
  Hengelisessä elämässä
  Paranusta tehden Aamen Halleluja

  VastaaPoista
 2. Me olemme Armosta Pelastetut!!!Kellään ihmisellä ei ole Tuomiovaltaa toista kohtaan!!!Jeesus Kristus on Meidän Yläpuolellamme jolla on Valta-Maassa ja Taivaissa!!Minä olen Eskon puolella henkisenä tukena,jos tarvii muuta mennään siitä eteenpäin..

  VastaaPoista
 3. Kun valmistuin papiksi, niin isäni sanoi, että saarnaapa sitten armon evankeliumia eikä tuomion.

  VastaaPoista