maanantai 17. helmikuuta 2020

Vanha ja uusi viini


Armoa ja rauhaa rakkaat ystävät. 80-luvulla joidenkin autojen takalasissa oli tarra, jossa luki: ”Rämä, mutta maksettu.” Tämä tietysti aluksi tuntuu nöyrältä, mutta sen takana on kuitenkin itsensä nostaminen, että se on kuitenkin maksettu. Meillä kristityillä on joskus sama juttu, että teeskennellään vaatimatonta, ja että annetaan kaikki kunnia Herralle, mutta kuitenkin toisessa hetkessä korostetaan omia tekoja. Silloin ei enää jätetäkään evankeliumille tilaa.

Matteus 9:16-17 sanotaan näin: ”Ei kukaan ota kutistamattomasta kankaasta paikkaa vanhaan viittaan. Viitta repeää sellaisen paikan vierestä ja reikä on entistä pahempi. Eikä uutta viiniä lasketa vanhoihin leileihin. Silloinhan nahka halkeaa, viini valuu maahan ja leilit ovat pilalla. Ei, uusi viini lasketaan uusiin leileihin. Silloin molemmat säilyvät.” Vanhassa liitossa juutalaismiehillä oli käytössä viitta, jonka jokaisessa kulmassa oli tupsu. Tupsujen tarkoitus oli muistuttaa Jahvesta, elävästä Jumalasta ja hänen laistaan. Viittaa täytyi pitää yllä ja sillä piti peittää pää aina kun rukoili. Viitta piti olla ihmisen ja Jumalan välissä. Nyt Jeesus on viittamme meidän ja Jumalan välissä, emmekä me enää tarvitse kankaista viittaa. Tähän viittaan on nyt tullut repeämä ja Jeesus sanoo, ettei siihen voi laittaa paikkaa kutistamattomasta kankaasta, koska silloin reikä tulee entistä suuremmaksi.

Seuraavassa jakeessa Jeesus puhuu uudesta viinistä ja vanhoista leileistä. Ajattelen, että tässä kuvataan uutta ja vanhaa liittoa eli testamenttia. Vanhaan leiliin ei voi laittaa uutta viiniä, koska silloin vanha leili hajoaa ja uusi viini menee hukkaan. Kuten ei myöskään uuteen liittoon voi vanhaa liittoa sekoittaa, koska silloin molemmat menevät pilalle. Jumalan laki on tänäänkin voimassa ja se ohjaa meitä synnin tekijän paikalle eli me ymmärrämme, että olemme omasta puolestamme syntisiä. Uusi leili eli uuden liiton aika on sitä, että me saamme uskoa Jeesuksen armon omalle kohdalle eikä meidän tarvitse enää elää vanhan liiton mukaan, koska meillä on nyt tarjolla uusi viini. Monilla on sellainen käsitys, että kun on juonut uutta viiniä, niin täytyy kuitenkin alkaa juoda myös sitä vanhaa viiniä eli vanhaa liittoa. Se ei ole niin, vaan kun me ammennamme uudesta leilistä Kristuksen ruumista ja verta, niin se totisesti kirkastaa meille synnin ja meidän oman paikkamme. Ei meidän tarvitse kristittyinä enää mennä vanhan liiton palvelukseen.

Kaanaan hääjuhlassakin tarjottiin ensin vanhaa viiniä ja sitten Jeesuksen valmistamaa uutta viiniä. Ihmiset ihmettelivät, miksi ensin oli tarjoiltu huonoa viiniä ja vasta sitten kun ihmiset olivat juopuneet hyvää viiniä. Tässä on ihan samasta asiasta kysymys. Ei voitu ensin antaa uutta viiniä, vaan heidän piti ensin juoda vanha viini. Järki sanoi noille ihmisille, että olisi kannattanut ensin antaa hyvä viini ja sitten vasta huono, kun ihmiset olivat päihtyneitä eivätkä huomaisi sitä. Ensin täytyy kuitenkin nauttia vanha viini eli Jumalan laki, joka herättää omantunnon ja sitten tulee uusi viini eli Jeesuksen armo. Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja uskotaan, että kaikki meidän synnit on anteeksi annettu Jeesuksen nimessä ja veressä. Aamen.

3 kommenttia:

 1. Aivan ! Juutalaiset peitti pään . Mutta meitä Jeesus Kristus on peittänyt meidän miesten pää ja Naisten pää peittää he itse Jumalan kunniaksi näyttäen että alamaisuudessa peittäväT KRISTUKSELLA päät joka on miesten pää niinkuin on arvojärjestelmä Seurakunnassa. !!

  VastaaPoista
 2. Herran siunaus olkoon päällämme niin maan kuin taivaan päällä. Sillä niin kuin Jumala on maasta meidät luonut maaksi me olemme jälleen muuttuvia. Aamen.

  VastaaPoista
 3. Mieleeni nousi lukiessani kirjoitusta, että Jeesus on täyttänyt lain, sen vanhan liiton kaikkine vaatimuksineen, joten jokainen joka on Uskossa kätketty Jeesukseen, puhdistettu Hänen veressään,
  on osallinen Uudesta Elämästä Jeesuksessa Armosta ja myöskin voimasta jonka tarvitsemme kyetäksemme elämään Armahdettuina syntisinä tätä maista matkaamme erilaisten koetusten, ahdistuste, sairauksien ja taisteluiden keskellä.
  Näen, että mitä akviivisemmin toimimme Jumalan valtakunnan hyvöksi, sitä useammin nousee vastustaja joka yrittää eri tavoin saattaa meitä pois puhtaudesta sydämessä.

  Jos sydän ei ole puhdas, niin Sieltä kumpuaa kaikenlaista vanhaa sotkemaan elämäämme Jumalan lapsina.
  Jumala ilmoittaakin katsovansa sydämeen.

  Pyhän Hengen viini on vuodatettu meihin, henkeemme armon, Rakkauden, voiman, oikeudenmukaisuuden ylläpitämiseksi, eli kaiken Jumalallisten arvojen säilyttämiseksi elämässämme.
  Meillä on paljon kiitoksen aihetta. Jos Joskus ihmetellään miksi äsken saatu siunaus valui pois, sen antaja ei joko ollut Pyhä Henki vaan sielullisuutemme, tai kyseessä oli Jumalan Henki, mutta lankesimme pois Armosta ja siunaus ei säilynyt elämässämme.
  Jeesus, KIITOS että saamme olla Armahdettuina syntisiä omiasi, ansiotta, sulasta Armostasi ja pysyä ominasi Suuren Armosi, armahtavaisuutesi ja pitkämielisyytesi tähden,,, Siksi että Sinä olet ennenkaikkea meidän syntisten Vapahtaja ja Rakkaus.

  VastaaPoista