keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Jeesus ei syytä omiaan mistään


Rakkaat ystävät, tässä eräänä päivänä mietin omaa kouluaikaani ja sitä, kuinka siihen aikaan oli erilaiset opetusmetodit kuin nykyään. Varmaan ihan tyypillinen esimerkki oli sellainen, että aina kaksi parasta oppilasta sai valita vaikkapa jalkapallojoukkueen. Siinä kävi niin, että aina ne samat jäivät viimeisiksi ja he kyllä ymmärsivät olevansa ei toivottuja joukkueeseen. Nykykouluopetuksessa ei varmaankaan enää tällaista käytetä.

Matteuksen evankeliumin 25. luvussa Jeesus puhuu viimeisestä tuomiosta. Hän puhuu siinä vuohista ja lampaista, ja kuinka ne erotellaan toiset oikealle ja toiset vasemmalle puolelle. Lähi-Idän vuohista ja lampaista monet rodut ovat ulkonäöllisesti hyvin lähellä toisiaan, niin että niitä on kauempaa vaikea erottaa toisistaan. Kauempaa katsottuna ne näyttävät kaikki lampailta, mutta lähempää huomaa, että osa onkin vuohia. Kun Jeesus on asettanut lampaat oikealle puolelleen, hän luettelee heistä vain niitä hyviä tekoja, mitä he ovat tehneet. Vasemmalla puolella olevien vuohien kohdalla Jeesus luettelee vain niitä asioita, mitä he ovat jättäneet tekemättä.

Helposti me tätä lukiessamme ajattelemme, että kyllähän Jeesus tässä puhuu töistä, että kyllä meidän täytyy pelastuksemme eteen tehdä hyviä töitä. Tässä ei kuitenkaan ole kyse noista hyvistä teoista, vaan siitä, että nuo lampaat ovat uskoneet Jeesuksen sovintotyön omalle kohdalleen. Silloin heissä ei näy mitään vikaa, vaan ainoastaan nuo hyvät teot näkyvät ja sen vuoksi Jeesus ei voi luetella heistä muuta kuin hyviä tekoja. Vuohista Jeesus ei luettele tekoja ollenkaan, vaikka kyllä hekin ovat tehneet sekä hyvää että pahaa, vaan hän luettelee ainoastaan, mitä kaikkea he ovat jättäneet tekemättä.

Tullaan jälleen kerran siihen tosiasiaan, että ainoastaan usko Jeesukseen pelastaa. Usko on se erotus. Oikeasti nämä ihmiset sekä oikealla olevat että vasemmalla olevat ovat samanlaisia syntisiä, mutta oikealla olevat ovat niitä, jotka on pesty Karitsan verellä. Sen vuoksi heistä ei nähdä muuta kuin hyvät teot. Tämä on sillä lailla hyvä paikka meidän ymmärtää, että me ihmiset olemme kaukaa katsoen kaikki samanlaisia. Meitä ei erota mikään muu kuin Jeesuksen sovintokuolema ja se, että ne jotka uskoo, että Jeesus on kuollut juuri minun syntieni puolesta, ovat puhtaat ja valkeat kuin lakanat ja heistä ei viimeisellä tuomiolla voi sanoa mitään muuta kuin hyvää. Jeesus ei näe heissä mitään muuta kuin hyvää, koska Hänen verensä on heidät puhdistanut.

Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja uskotaan tämä evankeliumi omalle kohdalle ja silloin me olemme siellä Jumalan viimeisellä tuomiolla oikealla puolella Jeesuksen sovintoveren kautta. Aamen.

3 kommenttia: