perjantai 17. marraskuuta 2023

Pyhä Isä

 


Rukoilen joka päivä Isä meidän -rukouksen aamuin illoin niin kuin varmaan suuri osa tätä lukevista. Tänään sen alku puhutteli minua aivan erityisellä tavalla. ”Isä meidän, joka olet taivaassa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi.” Tässä rukouksen alussa tulee esille Jumalasta kaksi hyvin tärkeää asiaa. Jumala on meille Isä ja toisaalta hän on myös pyhä. Pyhyys on Jumalan olemus. Ilmestyskirjassa kerrotaan, että Jumalan luona olevat olennot laulavat taukoamatta: ”Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias! Hän oli, hän on ja hän on tuleva.” (Ilm. 4:8) Tämä sama tulee esille myös Vanhan Testamentin puolella, kun kuvataan Jumalaa.

Jumalan pyhyyteen liittyy hänen kaikkivaltiutensa. Hän on kaiken yläpuolella. Hän on luonut kaiken ja pitää yllä kaikkea elämää. Jumalan pyhyys on jotain käsittämättömän suurta ja voimakasta. Hän on ikiaikojen Jumala, joka on ollut aina ja tulee aina olemaan. Kun rukoilemme ”Pyhitetty olkoon sinun nimesi”, meidän tulisi antaa Jumalalle kaikki kunnia koko elämästämme.

Kuitenkin meitä kehotetaan rukoilemaan pyhää, kaikkivaltiasta Jumalaa Isänä ja puhuttelemaan sinä-muodossa. Jumala haluaa tulla lähellemme, huolehtia ja rakastaa. Me saamme kutsua Jumalaa Isäksi ihan samalla tavalla kuin Jeesuskin teki. Eikä pelkästään kutsua, vaan luottaa siihen, että todella olemme Jumalan lapsia, kun Jeesus on saanut meidät pelastaa. Roomalaiskirjeessä sanotaan: ”Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Te ette ole saaneet orjuuden henkeä, joka saattaisi teidät jälleen pelon valtaan. Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!” (8:14–15)

Kun olemme saaneet vastaanottaa syntien sovituksen Jeesuksen veren kautta, olemme saaneet itsellemme Pyhän Hengen. Siinä samassa yhteydessä meistä on tullut Jumalan lapsia. Meidän ei enää tarvitse pelätä Jumalan pyhyyttä rangaistuksen pelossa. Meille ”Herran pelko on elämän lähde, se ohjaa ohi kuoleman loukkujen.” (Snl. 14:27) Me saamme alkaa kasvaa Jumalan lapsina, pyrkien toimimaan hänen tahtonsa mukaan. ”Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi niin maan päällä kuin taivaassa.” Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti