lauantai 11. marraskuuta 2023

Sovitus

 


Ihmisten kanssa keskustellessani olen huomannut, että monille on epäselvää aivan keskeiset pelastukseen liittyvät asiat. Moni ajattelee, että kaikki uskonnot ovat saman arvoisia ja vievät perille taivaaseen. Siksi haluan nyt kirjoittaa sovituksesta, jotta me, jotka olemme jo Jeesuksen pelastamia, osaisimme kertoa läheisillemme Jeesuksen merkityksestä.

Syntiinlankeemuksesta alkaen jokainen ihminen on ollut syntinen. Synnin seurauksena ihminen on joutunut eroon Jumalasta. Ihmisen ja Jumalan välillä on ikään kuin kuilu, jota ihminen ei pysty ylittämään. Täällä maailmassa synti ilmenee pahoina ajatuksina, sanoina, tekoina ja laiminlyönteinä. Roomalaiskirjeessä sanotaan: ”Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla.” (3:23) Jumala kuitenkin rakastaa luomaansa ihmistä niin paljon, että hän haluaa ihmiset takaisin yhteyteensä. Jumalan pyhyys kuitenkin vaatii synnin sovittamista ja siksi hän syntyi itse maailmaan sovittamaan synnin. 2. Korinttilaiskirje ilmaisee asian näin: ”Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa.” (5:19) Jeesus on silta, joka johtaa synnin kuilun yli.

Jokaisella ihmisellä on kaksi mahdollisuutta sovittaa syntinsä. Hän voi joko suostua ottamaan vastaan lahjana Jeesuksen Golgatan ristillä suorittama syntien sovitus tai sitten hänen täytyy sovittaa ne itse, ja se tapahtuu kadotuksessa. Tämä tuntuu monista ihmisistä niin kauhealta, ettei sitä haluta ajatella eikä uskoa. Muita vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole.

Sovitus on lähtöisin kokonaan Jumalan aloitteesta, ja hän on sen myös kokonaan suorittanut. Koska Jumala on täydellinen, myös hänen suorittamansa syntien sovitus on täydellinen. Se tapahtui yhtenä hetkenä, mutta koskee kaikkia ihmisiä kaikkina aikoina ja kaikkia syntejä. Tuo Jumalan suorittama syntien sovitus Jeesuksessa tulee ihmisen omaksi, kun hän ottaa sen uskolla vastaan. Me emme saa lisätä siihen mitään omia tekojamme.  

Synti on katkaissut yhteyden ihmisen ja Jumalan välillä. Jeesus on ikään kuin sovituspala, joka saa virran taas kulkemaan. Kun olemme suostuneet sovintoon Jumalan kanssa ja ottaneet vastaan Jeesuksen sovitustyön, saamme itsellemme Pyhän Hengen. Pyhä Henki on se virta, joka kulkee Jumalasta ihmiseen. Pyhä Henki opettaa meitä ymmärtämään Jumalan sanaa, joka on Raamatussa. Hän antaa meille ymmärryksen Jumalan tahdosta ja ohjaa elämäämme koko tämän maanpäällisen elämän ajan. Tässä yhteydessä on hyvä elää.

1 kommentti: