lauantai 14. heinäkuuta 2018

Toisiamme siunaten


Sanon toisinaan oppilaille riitoja selvittäessämme, että ei kukaan jaksa kauan yksin riidellä. Sitten olemme miettineet sitä, että jos toinen on sanonut sinulle ilkeästi, niin mitä tapahtuisi, jos sinä pystyisitkin sanomaan hänelle jotain kaunista. Olemme miettineet, mitä se voisi olla. Esimerkkeinä on tullut ”Mennään leikkimään yhdessä.” Sä oot kiva kaveri.” Onko sulla jostain paha mieli?” Olemme todenneet, että toisen pahat sanat loppuvat, jos hän saa kuulla itsestään jotain ystävällistä. Joskus oppilaat ovat jopa onnistuneet toteuttamaan tätä harjoitustamme ja todenneet sen toimivan.

Jeesus kehottaa meitä siunaamaan niitä, jotka meitä kiroavat ja rukoilemaan niiden puolesta, jotka meitä solvaavat. Uskovina joudumme toisinaan syrjityiksi ja meitä ivataan uskomme tähden. Meidän kertomamme sanoma Jeesuksesta, joka on sovittanut kaikkien synnit, torjutaan eikä sitä haluta kuulla. Varsinkin itselle läheisten ihmisten kohdalla se tuntuu raskaalta. On vaikea ymmärtää, miksi ihmiset eivät halua kuulla Jeesuksesta, joka antaa kaikki synnit anteeksi. Jeesuksesta, jolle ei tarvitse suorittaa mitään, vaan saa tulla sellaisena kuin on. Jeesuksesta, joka ei riitele eikä suutu. Jeesuksesta, joka on kärsivällinen minun kanssani, vaikka hän tuntee minut läpikotaisin ja tietää aivan kaikki minun pahuuteni. Mitä voimme tuossa tilanteessa tehdä? Rukoilla tuon ihmisen puolesta, siunata häntä ja kohdella häntä rakastavasti.

Sitten ajatukseni menevät meihin uskoviin. Kohtelemmeko me toisiamme rakastavasti. Jeesus sanoo, että siitä meidät tunnetaan hänen opetuslapsikseen, että meillä on keskinäinen rakkaus. Toisinaan olen ollut tilanteessa, jossa minun uskoani on pidetty vääränä, koska en kuuluu samaan seurakuntaan kuin tuo toinen, minut on kastettu väärin tai en noudata samoja ulkoisia tapoja kuin hän. Olisiko mahdollista, että voisimme hyväksyä toisemme ilman, että vaadimme toisia muuttumaan samanlaisiksi kuin me olemme. Olemme samalla tavalla syntisiä ja meidän ainut toivomme on se, että Jeesus on sovittanut meidän syntimme. Siihen emme voi itse mitään lisätä. Voin monistakin asioista ajatella eri tavalla kuin uskova ystäväni. Ratkaisevaa on, että Jumalan luo ei ole muuta tietä kuin Jeesus. Tässä tiellä kulkiessa jokaisen matka on erilainen, mutta tie on sama. Iloitaan yhdessä matkalla olosta ja toinen toisistamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti