torstai 13. kesäkuuta 2019

Anna tuliset hiilet vihamiehellesi


Oletko ystävä kuullut sanonnan ”Hei, kivat sulle vaan!” tai ”Kivat sulle!” Mitä ajattelet siitä, että 2000 vuoden päästä jotkut ihmiset lukevat kirjoitusta, jossa lukee, että kivat sulle, niin varmaankin he ajattelevat, että se on tarkoittanut ”Kivaa sinulle.” Tällä hetkellä me ihmiset ymmärrämme, että se on negatiivinen juttu. Joku on ollut sinulle inhottava ja tehnyt sinulle jonkin ikävän teon eli se on ihan päinvastaista kuin mitä siinä sanotaan.

Raamatussa puhutaan siitä, että meidän tulee tehdä vihamiehellemme hyvää ja niin koota hänen päänsä päälle tulisia hiiliä. (Room. 12:20) Me helposti ajattelemme, että tulisten hiilien pään päälle kasaaminen tarkoittaa huonoa asiaa ikään kuin tuo ihminen kärventyisi. Tuohon aikaan se tarkoitti kuitenkin hyvää. Kun ihmiset vaelsivat erämaassa, oli suuri helpotus, jos joku toi valmiiksi kuumat hiilet, joilla sai nuotion helposti syttymään. Noita hiiliä kuljetettiin pään päällä. Tulisten hiilten kokoamisella voidaan myös ymmärtää sitä, että kun lähimmäistä toistuvasti kohdellaan hyvin, vaikka hän on ollut ilkeä, niin hänen on vaikea enää jatkaa vihanpitoa. Me siis saatamme ymmärtää asian ihan päinvastoin kuin mitä se on alun perin tarkoittanut.

Raamatussa on monia muitakin asioita, joita ei pidä ottaa irti asiayhteydestään. On vaarallista Raamatun lukemista, jos otetaan yksi jae sieltä ja toinen täältä ja sitten yhdistellään niitä oman mielen mukaan. Raamattua tulisi lukea asiakokonaisuus kerrallaan, jotta ymmärtää, mitä siinä tarkoitetaan. Raamattuopetuksen kuuntelemisen lisäksi Raamattua on hyvä tutkia yhdessä toisten kristittyjen kanssa, esimerkiksi seurakunnan raamattupiirissä. Ainakin minä olen sillä tavalla oppinut ymmärtämään Raamatun Sanaa.

Meidän täytyy ymmärtää, että olemme itse vastuussa siitä, mitä opetusta kuuntelemme ja sisäistämme. Me emme voi kuolemassa sanoa taivaan Isälle, että näin minulle Matti- tai Maija-saarnaaja opetti, vaan meidän täytyy itse vastata siitä, millaista opetusta kuuntelemme. Minä antaisin sellaisen ohjeen, että jos pelastusasiassa opetetaan jotain muuta kuin sitä, että yksin Jeesuksessa on synnit anteeksi, niin silloin pitäisi hälytyskellojen soida. Meillä syntisillä ei ole muuta armoa kuin Jeesus. Saatamme helposti ajatella, että hyvä elämä tai esimerkiksi auttamistyö voisi hyödyttää meitä pelastusasiassa, mutta ei todellakaan voi. Meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin Jeesuksen armo. Me saamme tänäänkin olla hyvässä turvassa ja nauttia iloisesta uskosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti