lauantai 15. kesäkuuta 2019

Usko on Jumalan lahja


Johanneksen evankeliumissa kerrotaan Nikodemos-nimisestä fariseuksesta, jolle Jeesus puhui uudestisyntymisestä. Jeesus sanoi hänelle: ”Jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa.” Jeesus vielä tarkensi, että tämä uudestisyntyminen tapahtuu vedestä ja Hengestä. Tuossa keskustelussa Jeesus vertaa Pyhän Hengen aikaan saamaa uudestisyntymistä tuuleen: ”Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen hengestä syntyneen laita.”

Meille on aivan itsestään selvää, ettei tuuli tottele meitä. Tuuli on ilmakehässä liikkuva ilmavirtaus, jonka aurinko saa aikaan, kun se lämmittää maapalloa epätasaisesti. Tuulen kulkuun vaikuttavat myös maan asento aurinkoon nähden ja maan pyöriminen sekä erilaiset maan pinnanmuodot. Ihminen on omilla toimillaan saanut aikaan muutoksia tuulissa, mutta tuuleen sinänsä ihminen ei pysty vaikuttamaan.

Vaikka hyväksymme sen, ettei tuuli tottele meitä, silti voi olla vaikea hyväksyä, että Pyhä Henki toimii Jumalan suunnitelman mukaan, ei ihmisen. Pyhä Henki synnyttää ihmisessä uskon Jeesukseen syntien sovittajana silloin, kun on Jumalan suunnitelman aika. Pyhä Henki alkaa tehdä meissä työtään usein hiljaisesti niin, ettemme sitä edes huomaa. Toisinaan joudumme elämässämme myrskyyn erilaisten vastoinkäymisten muodossa ja Pyhä Henki puhuu myös niiden kautta. Omalla päätöksellämme emme kuitenkaan voi uskon lahjaa itsellemme ottaa, vaan usko Jeesukseen syntiemme sovittajana tulee meihin lahjana.

Myöskään läheisissämme emme uskoa voi saada aikaan, vaikka kuinka haluaisimme. Vain Pyhä Henki voi heissäkin uskon herättää. Jeesus on kuitenkin sanonut, että saamme pyytää Isältä kaikkea, mitä tarvitsemme. Tähän vedoten saamme rukoilla myös rakkaittemme uskon saamisen puolesta. Milloin usko heihin tulee, sitä emme tiedä. Saamme kuitenkin luottaa siihen, että Pyhä Henki toimii Jumalan suunnitelman mukaan.

Jos, ystävä, koet, että Pyhä Henki puhuttelee sinua, niin kuuntele tai lue Raamattua, mene seurakuntaan ja anna Pyhän Hengen opettaa sinua tuntemaan Jeesus. Älä katso itseäsi ja omaa epäonnistumistasi, vaan käännä katseesi kohti Jeesusta ja usko, että Hän on sinun syntisi sovittanut ja lahjoittanut sinulle iankaikkisen elämän. Saamme tänäänkin jäädä Jeesuksen turviin ja luottaa siihen, että Hän on kanssamme elämämme loppuun saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti