lauantai 12. syyskuuta 2020

Onko Jumala kaikkivaltias?

Luin Jesajan kirjan lukua 40, jossa puhutaan Jumalan suuruudesta ja kaikkivaltiudesta. Nykyään Suomessa on vallalla ajattelutapa, jossa korostuu ihmisen viisaus ja kaikkivoipaisuus. Ajatellaan, että ihminen pystyy ratkaisemaan kaikki ongelmat ja keksimään tarvittavat laitteet ja toimintamallit ongelmien ratkaisemiseen. Toki nähdään ilmastonmuutoksen, sairauksien ja kulutuksen tuomat haasteet, mutta silti ratkaisun näihin ongelmiin ajatellaan olevan ihmisen itsensä käsissä. Jumalan kaikkivaltiutta pidetään vanhana taikauskona, johon vieläkin yksinkertaisimmat ihmiset uskovat.

”Ruoho kuivuu, kukkanen lakastuu, kun Herran henkäys puhaltaa siihen. Totisesti ruohoa on kansa. ” (jae 7) Koko tämä maailmankaikkeus on Herran kädessä. Hän määrää sen rajat. Kaikki tämä, mikä on aineellista, on Herran vallassa, mutta myös kaikki henkinen ja hengellinen. ”Kuka on ohjannut Herran Henkeä, ollut Hänen neuvonantajansa ja opettajansa?” (jae 13) Luonnostaan ihminen ajattelee, että jokainen pystyy itse ymmärtämään henkistä ja hengellistä maailmaa. Uskoa pidetään yksityisasiana ja jokainen saa muodostaa jumalakäsityksensä oman ymmärryksensä mukaan. Omassa voimassaan ihminen kuitenkin uupuu. Hän ei löydä sielulleen rauhaa, vaan joutuu koko ajan suorittamaan ollakseen tarpeeksi hyvä. Epäonnistuneena ihminen joutuu myös koko ajan pelkäämään kuolemaa, koska ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu.

Jumalalla on kuitenkin täydellinen apu ihmisen kaipaukseen: Jeesus. Ilman Jeesusta ihminen on koko ajan oman vajavuutensa ja epäonnistumistensa vanki. Kun hän ei suoriudu tarpeeksi hyvin, hänen täytyy salata epäonnistumisiaan ja etsiä lohdutusta mitä erilaisimmista asioista. Jeesus tuli kuitenkin juuri epäonnistuneita, syntisiä ihmisiä varten. Hän kuoli kaikkien syntiemme puolesta, jotta me saisimme elää tätä elämää vapaina. Jeesuksen tähden meillä on myös varma toivo iankaikkisesta elämästä Jumalan yhteydessä. Me saamme käydä kaikkien epäonnistumistemme ja lankeemustemme kanssa joka hetki rakastavan Isän eteen ja tunnustaa rikkomuksemme eikä meidän tarvitse niitä enää kantaa.

Saamme uskoa juuri nyt kaikki syntimme anteeksi Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä. Samalla saamme rukoilla Pyhän Hengen opastusta elämäämme, niin että yhdessä Hänen kanssaan pystymme selvittämään eteemme tulevat asiat. Tämä elämä tuo meille ihan samanlaisia haasteita kuin muillekin ihmisille, mutta meillä on suuri etuoikeus, että Pyhä Henki on niissä kaikissa meidän kanssamme. ”Etkö tiedä, etkö ole kuullut? Herra on iankaikkinen Jumala, Hän on luonut maan ääret. Ei Hän väsy eikä uuvu, Hänen ymmärryksensä on tutkimaton.” (jae 28) Herran läsnäoloa elämääsi!

 

2 kommenttia: