lauantai 5. maaliskuuta 2022

Kiusattuna

 


Näin paastonajan aluksi mietimme sitä, miten Pyhä Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Jeesus kohtaisi samat kiusaukset kuin me kaikki ihmiset koemme: perustarpeiden tyydyttämisen, huomion saamisen ja vallanhimon. Jeesus ainoana ihmisenä kesti nämä kiusaukset ja siksi hän pystyi sovittamaan koko ihmiskunnan synnin eikä Paholaisella ollut häneen valtaa.

Jos mietimme näitä kiusauksia omassa elämässämme, niin ensimmäinen mieleen tuleva asia on, että pääasia olen minä. Kiusauksissa katsomme itseemme, emme Jumalaan tai lähimmäisiin. Jo Aatami ja Eeva lankesivat näihin samoihin synteihin, kun he halusivat olla Jumalan vertaisia. Juuri sen vuoksi varmaan Jeesuksen täytyi kokea ja selvitä näistä kiusauksista, jotta hän osoitti, ettei suostu Paholaisen tahtoon niin kuin muut ihmiset, vaan hän kuulee kaikessa Jumalan tahtoa.

Perustarpeiden tyydyttäminen, ruoka, koti, vaatteet jne., ovat jokaisen ihmisen perusoikeus. Meillä suomalaisilla ja muiden rikkaiden valtioiden ihmisillä, on yllin kyllin näitä elämän perusasioita. Mutta olemmeko valmiita jakamaan omastamme lähimmäisillemme, niin lähellä kuin kaukana? Kun minun täytyy luopua omastani, niin silloin heti iskee kiusaus pitää siitä kiinni, vaikka se olisi oikeasti ylimääräistä.

Huomion saaminen on noussut viime vuosikymmenten aikana aivan hurjiin mittasuhteisiin. Erilaiset tosi-tv -ohjelmat ja somevideot houkuttelevat ihmisiä julkisuuteen aivan hirvittävillä tavoilla. Me tavallisempaa elämää elävät havittelemme kuitenkin myös usein toisten hyväksyntää joillain erikoisilla asioilla, joita voimme sitten esitellä Facebookissa. Tämä huomionhakuisuus ei ole pois myöskään uskoon liittyen. Monilla on halu saada kokea ihmeitä, ja jos rehellisesti asiaa miettii, niin tuohon haluun vaikuttaa se, että saisi seurakunnassa ja somemaailmassa kertoa tuosta ihmeestä toisille uskoville.

Vallanhimo on myös nähtävissä jokaisessa ihmisessä jo lapsesta saakka niin kuin nuo edellisetkin kiusaukset. Me näemme, miten vallanhimo vaikuttaa maailman tapahtumissa, mutta uskallammeko katsoa sitä itsessämme ja seurakunnissamme. ’Mitä minä saan?’ on se kysymys, joka on jokaisessa läsnä ja se pyörittää tätä syntiin langennutta maailmaa.

Jeesus vastasi Paholaisen asettamiin kiusauksiin Jumalan sanalla. Meidän ainut mahdollisuutemme on kääntää katseemme Jeesukseen. Kun katsomme Jeesukseen, niin silloin saamme voiman tunnustaa syntimme ja uskoa ne anteeksi. Omalla voimallamme me emme pysty kiusauksia vastustamaan ja jokainen meistä lankeaa erilaisiin kiusauksiin jatkuvasti. Me saamme kuitenkin aina luottaa siihen, että Jeesus on sovittanut meidän syntimme ja me saamme ne uskoa anteeksi Jeesuksen sovintoveren tähden. Aamen.

1 kommentti:

  1. Merkittäviä näkökohtia meidän kiusaustemme oluttuvuuksiin
    Kiitos

    VastaaPoista