perjantai 5. toukokuuta 2023

Pyhä Henki elämässämme

 


”Herran Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon kaikkien teidän kanssanne.” (2. Kor. 13:13) Näillä sanoilla Paavali siunasi korinttilaiset ja samoilla sanoilla meidät usein siunataan takaisin arkielämään seurakunnan tilaisuuden päätteeksi. Jäin miettimään, mitä tuo Pyhän Hengen osallisuus pitää sisällään. Osallisuus on ainakin minulle sellainen sana, jonka merkitystä on vaikea hahmottaa. Siksi aloin tutkia netistä erikielisiä käännöksiä ja sitä, miten alkukielen sanaa on eri yhteyksissä käännetty. Tässä siis muutamia havaintojani.

Ensimmäisenä tuli vastaan sana kommunikaatio. Jo tämä aukaisi minulle valtavasti Pyhän Hengen osallisuuden merkitystä. Pyhä Henki haluaa kommunikoida, keskustella kanssamme. Kommunikaatio on kahdensuuntaista. Jos se tapahtuu vain yhteen suuntaan, on se tiedonvälitystä. Sanan merkitys sisältää myös läsnäolon, yhteyden, seurustelun ja keskenään jakamisen.

Pyhä Henki haluaa olla kanssamme yhteydessä niin, että se on todellista läsnäoloa ja seurustelua. Ajatelkaa, miten valtava asia: Kaikkivaltias Jumala haluaa olla ja seurustella kanssamme. Hän haluaa osallistua elämämme kaikkiin asioihin, ei vain silloin kun osallistumme seurakunnan tilaisuuteen, rukoilemme tai luemme Raamattua, vaan ihan joka hetki. Hän on kiinnostunut elämämme kaikista asioista ja haluaa osallistua niihin. Joka hetki saamme puhua asiamme hänelle, pyytää neuvoa ja apua.

Osallisuus tarkoittaa myös läheisyyttä ja ystävyyttä. Tätäkin kannattaa ajatella ensin maallisten ihmissuhteiden kautta. Emme voi olla toisen ihmisen kanssa läheisiä ystäviä, jos meillä ei ole toistemme kanssa mitään kanssakäymistä. Läheisen ystävän kanssa voimme olla rentoja eikä meidän tarvitse pelätä mitään. Hänen kanssaan voimme keskustella kipeistäkin asioista. Tätä Pyhä Henki haluaa meille olla. Maallinen ystävä voi pettää ja ystävyys loppua. Pyhä Henki on kuitenkin luotettava eikä ikinä hylkää. Hänen kanssaan voimme olla turvassa ja luottaa siihen, että hän on läsnä koko elämämme ajan ja johtaa meidät iankaikkiseen elämään. Eletään siis Pyhän Hengen osallisuudessa ja iloitaan Jumalan rakkaudesta ja Jeesuksen armosta. Se on Jumalan suurta lahjaa meille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti