maanantai 6. tammikuuta 2020

Jeesus, elämämme kulmakivi


Mielessäni on monta päivää ollut tarina, jossa professori havainnollistaa yritysjohtajille asioiden tärkeysjärjestystä. Hän ottaa lasipurkin ja laittaa sen täyteen isoja kiviä. Sitten hän kysyy kuulijoiltaan, onko purkki täynnä. He vastaavat, että kyllä se on. Tämän jälkeen professori ottaa pienemmän purkin, joka on täynnä karkeaa soraa ja kaataa sen varovasti isojen kivien sekaan. Seuraavaksi hän ottaa hienoa hiekkaa ja lopuksi vielä vettä. Nämä kaikki aineet täyttävät purkin sitten kokonaan. Lopuksi professori kysyy kuulijoiltaan, mikä tämän esityksen opetus mahtaisi olla. Eräs kuulija sanoi, että vaikka kalenteri vaikuttaisi olevan aivan täynnä, niin kyllä sinne silti vielä lisää sopii. Professori sanoi, että se ei ollut tarinan opetus, vaan se, että elämän tärkeät asiat eli ne isot kivet on laitettava kalenteriin ensin, jos haluaa, että ne sopivat sinne.

Olen miettinyt, mitä nuo erilaiset ainekset omassa elämässäni mahtaisivat olla. Ajattelen, että työssä käynti ja arkiset kotityöt ovat tuota soraa ja hiekkaa. Vettä voisi olla harrastukset, television katselu ja muu sellainen tekeminen, jonka määrä voi vaihdella tilanteen mukaan. Isot kivet ovat suhde Jumalaan, puolisoon, lapsiin perheineen ja vielä elossa oleva äitiini sekä muut läheiset ihmissuhteet. Olen mielessäni miettinyt, missä järjestyksessä noita aineksia elämäni purkkiin laitan ja miten suuria nuo kivet ovat. Tällainen pohdiskelu on itse kullekin hyödyllistä.

Jeesus sanoo: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.” (Matt. 6:33) Mitä tuo jumalasuhteen kivi sitten käytännössä voisi pitää sisällään? Jotta jokin suhde pysyy hengissä, se vaatii kanssakäymistä. Jumalan kanssa yhteydenpito tapahtuu Sanan kautta, rukouksessa, ehtoollisella ja uskovien yhteydessä. Jumala puhuu meille Raamatun Sanan kautta. Raamatun tutkiminen yksin ja yhdessä toisten kanssa, esim. puolison kanssa ja raamattupiirissä on tärkeintä Jumalan puheen kuuntelemista. Jokapäiväinen rukous vahvistaa ja auttaa huomaamaan sitä, miten Jumala vaikuttaa elämässämme. Säännöllinen ehtoollisella käynti ja seurakuntayhteys ovat myös tärkeä osa kristityn elämää.

Tämä mielikuva omasta elämästä ja lasipurkista ei saisi olla ahdistava asia, vaan toivoisin sen lähentävän sinua Jeesuksen kanssa. Meidän jokaisen uskovan elämässä on vaikeuksia emmekä pysty elämään tätä elämää Jumalan tahdon mukaan. Kun Jeesus on siellä elämämme purkissa ensimmäisenä, hänestä tulee elämämme kulmakivi ja kaikki muukin järjestyy tavalla tai toisella. Jeesus on luvannut, että hän vie meidät tämän elämän läpi iankaikkiseen elämään. Joka päivä saamme uskoa, että Jeesus on sovittanut meidän syntimme ja saamme turvassa elää tätä elämää Jeesusta seuraamalla.

4 kommenttia:

 1. Jumalasuhde ja työ- ja kotivelvoitteet ovat tärkeitä, mutta onhan olemassaolo tylsää jos ei jää ollenkaan tilaa vapaalle hulluttelulle ja kivalle. Kyllä se on täyteaineista sora ja hiekka joista tilaa pitäisi jäädä pikkuisen vedelle.

  VastaaPoista
 2. Kun on syöpä todettu leikattu sytostasoitu ja säästetty ei paljon onkologin eli syöpätohtorin elinikäisten ohjeiden ja määräysten jälkeen jää tilaa muulle kuin yrittää elää joka päivä ilman stressiä ja tulehduksia. Nauti siinä sitten kun ihmiset lyö vetoa millä viikolla kuolen pois.

  VastaaPoista
 3. KAiken suola on se,että ei tarvitse olla täydellinen Jumala ei koskaan tuomitse epä täydellisyyttäsi ,pikemminkin olemme itse tuomitsemassa,näin olen ymmärtänyt

  VastaaPoista
 4. Hyvä vertaus siitä että kannattaa pitää tärkeät asiat tärkeinä jotta elämä olisi tasapainossa

  VastaaPoista