sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Uskolla portto Rahabkin pelastui


Armon ja rauhan tervehdyksellä haluan teitä kaikkia rakkaita ystäviä tervehtiä. Olen näin alkuvuodesta miettinyt sitä, miten maailmankaikkeuden Jumala, Jahve, on tarkka omasta kunniastaan ja sen vuoksi ei myöskään Jeesuksen maan päälle syntymisestä jätetty kunniaa ihmiselle. Jeesus syntyi neitsyestä, joka tuli raskaaksi, ja se osoittaa pelkästään Jumalan suuruutta.

Matteuksen evankeliumin 1 luvussa on Jeesuksen sukuluettelo. Sukuluetteloon on kirjoitettu yleensä vain isät, mutta tässä luettelossa on mainittu myös neljä äitiä. Kaikki nämä neljä naista kuuluivat pakanakansoihin eli eivät olleet juutalaisia. Näistä naisista kolme Tamar, Batseba ja Rahab, olivat myös eri tavoin huonoiksi naisiksi luokiteltavia. Vaikka tämä sukuluettelo on Joosefin, joka siis ei ole Jeesuksen isä, niin Raamatussa sanotaan kuitenkin myös Marian, Jeesuksen äidin, olevan Daavidin sukua eli nämä naiset olivat myös Marian esiäitejä. Ihmisen puolelta Jeesuksen suvussa oli siis monenlaista väkeä.

Yksi näistä Jeesuksen esiäideistä oli portto Rahab. Rahab piilotti Jerikoa vakoilemaan tulleet israelilaiset miehet ja siitä palkaksi nämä lupasivat, että israelilaiset jättäisivät Rahabin ja tämän isän perheen rauhaan, kunhan he olisivat siinä talossa, jossa Rahab asui. Merkiksi valloittajille Rahabin täytyi laittaa punainen nauha ikkunaan. Tämä punainen nauha kuvaa Jeesuksen sovintoverta, jonka suojassa me olemme turvassa. Samalla tavalla israelilaisten piti Egyptissä sivellä ovenpielet karitsan verellä. Tuo veri oli merkkinä tuhoojaenkeleille, että he jättivät nuo talot rauhaan. Tämä kaikki kuvaa mielestäni hyvin sitä, että kun me uskomme, että kaikki meidän syntimme on Jeesuksen nimessä ja veressä anteeksi ja käymme Herran pyhällä ehtoollisella ja nautimme Jeesuksen ruumis ja veri, niin me saamme todella olla turvassa. Aivan samoin kuin israelilaiset siellä Egyptissä olivat verellä merkityissä taloissa ja Rahab punaisen nauhan merkitsemässä talossa suojassa. Tämä on aivan valtavaa evankeliumia.

Jos Jeesus olisi syntynyt täydelliseen sukuun, niin meille voisi myös tulla sellainen olo, että meidänkin pitäisi pystyä täydellisyyteen, että kelpaamme Jeesukselle. Jumala ei tässäkään kuitenkaan antanut kunniaa ihmiselle, vaan Daavidinkin sukukunnassa piti olla näitä huonoja naisia ja pakanoita. Daavidin suvusta Jumala valitsi Jeesuksen äidiksi neitseen, niin kuin oli ennustettu. Ainoastaan neitseestä syntynyt Pyhän Hengen hedelmöittämä Jeesus pystyi pelastamaan ihmiset. Tänäänkin me saamme olla hyvässä turvassa ja lohdutettuna ja uskoa, että Jumalan karitsan veri, joka uskolla omistetaan, on se suoja, jonka turvissa saamme olla. Meillä ei ole kadotusta, vaan saamme kerran lähteä täältä iankaikkiseen elämään. Ollaan hyvässä turvassa ja uskotaan syntimme anteeksi. Aamen.

1 kommentti: