lauantai 4. tammikuuta 2020

Viisi leipää ja kaksi kalaa


Matteuksen evankeliumin 14. luvussa on kertomus, jossa Jeesus ruokkii viidellä leivällä ja kahdella kalalla 5000 miestä sekä lisäksi naisia ja lapsia. Kun ajatellaan tuota valtavaa määrää ihmisiä, niin se on todellinen ihme. Mitä nuo viisi leipää ja kaksi kalaa voisivat sitten kuvata. Ajattelen, että viisi leipää kuvaa vanhan liiton viittä Mooseksen kirjaa ja Jumalan lakia, joka tekee ihmiselle tiettäväksi sen, että pelastuakseen ihminen tarvitsee Jeesuksen. Oikeastaan Jumalan antama laki on viitta Jeesuksen luo. Kaksi kalaa kuvaa uutta ja vanhaa testamenttia, mutta myös sitä, mitä Jeesus meille antoi eli Jeesuksen ruumista ja verta, ehtoollisen sakramenttia. Se, miksi ajattelen viiden leivän kuvaavan viittä Mooseksen kirjaa, on nämä 5000 miestä, jotka tässä yhteydessä halusivat tehdä Jeesuksesta maallisen kuninkaan. Se kuvaa hyvin sitä, että juutalaiset odottivat messiasta, josta tulisi maallinen kuningas.

Ruokkimisihmeessä jää 12 vakallista ruokaa yli. Ajattelen, että se kuvaa 12:ta apostolia ja sitä, miten Jeesuksen antamasta ruuasta jäi heille vielä omilla lahjoillaan ruokaa jaettavaksi eli sitä armon ruokaa. 12 tarkoittaa myös Jumalan täydellisyyden lukua. Aina kun Raamatussa puhutaan 12:ta, niin se tarkoittaa täydellisyyttä. Tässä on hienoa se, että me tänäänkin saamme sitä samaa ruokaa. Se on annettu meille Sanassa ja sakramenteissa. Kun me olemme Jumalan Sanan kuulossa ja käymme Herran pyhällä ehtoollisella nauttimassa Jeesuksen ruumiin ja veren, niin me olemme tästä samasta siunatusta leivästä osallisia, minkä Jeesus on jo silloin vertausluvallisesti näille ihmisille näyttänyt.

Olimme vaimoni kanssa Välimeren rannalla lomalla ja kävimme siellä myös vuoristossa. Siellä minua puhutteli vuoriston hiljaisuus ja se, miten äänet kuuluivat kaukaa. Vuoristokylistä kuului kukon kiekuna ja lampaiden kulkiessa vuorenrinteellä kuului niiden määkiminen pitkiä matkoja. Ajattelin sitä, kun Jeesuskin opetti vuoren rinteellä, niin sielläkin vallitsi rauha ja ääni kuului hyvin.

Me saamme ystävät luottaa siihen, että armon ääni kuuluu tänäkin päivänä ihan jokaiselle, joka haluaa ottaa armon vastaan. Ei ole niin suurta syntistä, jolle ei armo kuulu. Sinä, joka tunnet sisälläsi Jumalan kutsun ja armon tarpeen, niin ota tämä kutsu vastaan ja usko, että kaikki sinun syntisi on anteeksi annettu Jeesuksen nimen ja veren tähden. Käy kirkossa ehtoollisella ja Sanan kuulossa. Myös raamattupiirit ovat hyviä kasvupaikkoja. Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja lohdutettuna. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti