tiistai 23. kesäkuuta 2020

Jeesus kehottaa meitä rakastamaan


Useimmat meistä ovat varmaan olleet tilanteessa, jossa puolin ja toisin on sanottu asioita, jotka olisi kannattanut jättää sanomatta. Suuttumus on saanut vallan ja toista on loukattu. Riidan jälkeen on kyllä pyydetty myös anteeksi, mutta silti loukkaavia sanoja on vaikea unohtaa, ja ne nousevat uudelleen ja uudelleen mieleen.

Sananlaskuissa on monta viisasta ohjetta juuri kielenkäyttöömme. Minulle ensimmäisenä tuli mieleeni tämä: ”Harkitsematon sana on kuin miekanpisto, viisaan puhe on lääkettä.” (Snl. 12:18) Kielellämme me satutamme toista, mutta myös lohdutamme, neuvomme ja kannustamme. Nykyään kieltä käytetään paljon myös täällä netissä ja sosiaalisessa mediassa ja se tekee kielenkäytöstä entistäkin haavoittavampaa. Ennen asia sanottiin vain sille ihmiselle, jota se koski, mutta nykyään arvostelu saatetaan laittaa esimerkiksi Facebookiin, josta se on monien sellaisten ihmisten luettavana, joita se ei mitenkään koske. Kun jokin asia on sinne laitettu, sitä ei enää välttämättä kokonaan sieltä saa pois, koska joku on voinut sen jo kopioida itselleen. Tämän vuoksi meidän täytyy olla hyvin harkitsevia siinä, mitä me julkaisemme.

Jeesus sanoo opetuslapsilleen: ”Uuden käskyn minä annan teille: rakastakaa toisianne. Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toisianne. Siitä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, että teillä on keskinäinen rakkaus.” (Joh. 13: 34-35) Tätä Jeesuksen käskyä me voimme toteuttaa erityisesti kielellämme. Toisen ihmisen kannustaminen ja rohkaiseminen tässä ihmiseltä niin paljon vaativassa ajassa on tosi tärkeää. Kun me kuuntelemme toisen murheita ja rukoilemme hänen asioidensa puolesta, toteutamme Jeesuksen antamaa käskyä. Toisen ihmisen arvosteleminen ja tuomitseminen on kovasanaista ja maahan painavaa. Valmiiksi raskaan taakan alla oleva ihminen ei tarvitse useinkaan neuvoja tilanteensa ratkaisemiseen, vaan ainoastaan lempeää kuuntelua ja sitten yhdessä rukoilua. Kun jätämme asiat Jeesuksen hoitoon, ovat ne parhaassa mahdollisessa hoidossa. Voimme pyytää myös tälle läheisellemme Pyhän Hengen viisautta asioiden hoitamiseen. Osoitetaan toisillemme rakkautta niin sanoilla kuin teoilla ja jäädään tänäänkin täydelliseen turvapaikkaan Jeesuksen veren suojaan. Siunattua päivää sinulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti