keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Jeesus näkee sinutkin

 


Useimmille meistä Sakkeus on Raamatusta tuttu henkilö. Me muistamme, että hän oli pienikokoinen rikas mies, joka kiipesi puuhun, jotta näkisi Jeesuksen. Kun Jeesus tuli puun kohdalle, hän pyysi Sakkeusta tulemaan kiireesti alas, koska Jeesus oli tulossa hänen kotiinsa vierailulle. Muistamme ehkä senkin, miten Sakkeus lupasi maksaa nelinkertaisesti takaisin niille, joita oli perinyt liikaan tullimaksuja. Mutta mitä tuo kertomus voisi meille opettaa. (Luuk 19: 1-10)

Sakkeus asui Jerikossa, jossa hän toimi publikaanien eli veronkerääjien esimiehenä. Hän oli hyvin rikas, mutta koska hän teki työtä roomalaisille, hänen ystäväpiirinsä koostui varmaankin enimmäkseen muista publikaaneista. Voi olla, että hän oli melko yksinäinen eikä kaikki se maallinen omaisuus, mitä hänelle oli kertynyt tuonut tyydytystä, vaan hän oli alkanut kaipaamaan jotain muuta elämäänsä.

Jeesus oli kulkemassa Jerikon halki kohti Jerusalemia. Sakkeus oli varmasti kuullut paljon Jeesuksesta ja nyt hän halusi myös itse nähdä Jeesuksen. Vaikuttaa siltä, että Sakkeus ei kuitenkaan ollut valmis siihen, että Jeesus näkisi hänet. Sanotaan, että pienikokoisena hän ei ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Hän olisi varmasti pystynyt järjestämään itsensä väkijoukon eteen tien reunaan, mutta sitä hän ei uskaltanut tehdä. Ajattelen, että hän pelkäsi Jeesuksen tuomitsevan hänet, koska hän oli kerännyt ihmisiltä liikaa tullimaksuja. Sen vuoksi Sakkeus päätti juosta eteenpäin ja piiloutua metsäviikunapuuhun lehtien suojaan. Sieltä hän voisi nähdä Jeesuksen, mutta Jeesus ei näkisi häntä.

Mekin käyttäydymme usein samalla tavalla ja koetamme piiloutua erilaisten tekosyiden taakse, jotta Jeesus ei näkisi meitä. Jeesus kuitenkin näki Sakkeuksen ja hän näkee meidät. Mutta millä tavalla Jeesus kohtasi Sakkeuksen! Hän ei tuominnut. Hän ei osoittanut halveksuntaa, vaan päinvastoin Jeesus meni Sakkeuksen kotiin ja halusi viettää aikaa hänen kanssaan. Sakkeus tuli pois piilostaan ja otti Jeesuksen vastaan. Kaikki häpeä, joka hänen elämäänsä varjosti, oli kuin pois pyyhkäisty. Siitä ilosta Sakkeus päätti asettaa maallisen omaisuutensa sille kuuluvalle paikalle, pois ensimmäiseltä sijalta. Sakkeus antoi Jeesuksen tulla elämäänsä ensimmäiselle sijalle ja sen kautta hän sai todellisen elämän.

Kertomuksen lopuksi Jeesus sanoo ihanat sanat, jotka on tarkoitettu ihan jokaiselle ihmiselle: ”Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan.” Tähän lohdutukseen mekin saamme jäädä. Jeesus etsii jokaista ihmistä ja haluaa antaa armosta synnit anteeksi. Hän näkee meidät ja rakastaa. Oli elämäntilanteemme mikä tahansa, Jeesuksen tahto on, että otamme hänet vastaan Pelastajanamme ja syntiemme sovittajana. Tähän iloon saamme tänäänkin jäädä.

1 kommentti:

  1. Kiitos tekstistäsi.
    Muuten.
    Myöhemmin Sakkaus toimi Kesarean ensimmäisenä piispana. Hänen jälkeensä toisena piispana toimi Apt. 10-11 luvuissa mainittu Kornelius.

    VastaaPoista