perjantai 10. kesäkuuta 2022

Vanhassa vara parempi

 


Katsoin televisio-ohjelmaa, jossa kerrottiin Norjan syrjäisillä saarilla asuvista ihmisistä. Monet heistä kasvattivat lampaita. Minulle jäi noista ohjelmista mieleeni pari asiaa. Eräs nainen keritsi lampaansa vanhanaikaisesti keritsemissaksilla eikä koneella. Hän sanoi, että sillä tavalla hän sai läheisen kosketuksen lampaaseen. Työ oli hidasta eikä jälki ollut niin tasainen kuin koneella, mutta työtä tehdessä lammas oli pitkään ihan hänessä kiinni. Nainen jutteli lampaalle koko ajan ja keritessään myös helli lammasta. Näin tuo, ei koko ajan niin mukavalta tuntuva tilanne, kuitenkin lähensi lammasta ja hoitajaa toisiinsa.

Toisessa ohjelmasarjan jaksossa lampaat olivat olleet monta kuukautta vapaana luonnonlaitumella. Ne olivat jo siinä ajassa villiintyneet niin, että vaikka ne kyllä tunsivat hoitajansa, niin hoitaja joutui olemaan kauan aikaa rauhallisesti läsnä ja tarjoamaan niille ruokaa, jotta lampaat alkoivat jälleen luottamaan häneen ja seuraamaan häntä.

Jeesus vertaa usein ihmistä lampaaseen. Niinpä minulle tuli heti mieleen meidät ihmiset noiden lampaiden asemassa ja Jeesus hoitajanamme. Jeesuskin ottaa jokaisen erikseen lähelleen, kun hän puhdistaa meidät liiasta villasta, joka painaa ja johon on tullut talven aikana takkuja. Meillä jokaisella nuo takut ovat eri asioita. Jollakin ne ovat omavoimaisuutta, jollakin toisella katkeruutta tai ahneutta. Nuo takut voivat aiheuttaa tulehduksia ja myös erilaiset syöpäläiset asettuvat helpommin takkuuntuneeseen pitkään villaan. Puhdistaessaan meitä Jeesus pitää lähellään, vaikka meistä itsestämme saattaa siinä hetkessä tuntua vaikealta. Puhdistuksen jälkeen olo on kevyt ja yhteys Jeesukseen vahvistunut.

Toisessa tapauksessa lampaat eivät olleet hoitajansa kanssa yhteydessä. Minut yllätti se, että jo muutamassa kuukaudessa lampaat olivat villiintyneet. Jos me emme ole Jeesuksen seurassa Raamatun sanan, rukouksen, ehtoollisen ja uskovien yhteydessä tapahtuvan jakamisen avulla, niin mekin vieraannumme Jeesuksesta nopeasti. Jeesus ei onneksi jätä meitä, vaan hän tulee ja houkuttelee takaisin luokseen.

Kaikesta huolenpidosta huolimatta osa ihmisistä ei halua palata Jeesuksen luo, vaan jää mieluummin elämään villinä. Jeesus on kuitenkin kuollut kaikkien ihmisten syntien tähden ja haluaa pelastaa jokaisen ihmisen. Kuule siis Jeesuksen kutsu ja ota vastaan hänen sovitustyönsä. Usko tänäänkin kaikki syntisi anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Hakeudu uskovien yhteyteen ja ehtoolliselle ja ota vastaan kaikki hoito, jonka Jeesus sinulle tarjoaa. Sinä saat luottaa siihen, että Jeesus hoitaa sinua koko tämän maanpäällisen matkan ajan ja vie kerran iankaikkiseen elämään.

3 kommenttia: