sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Jeesus on Herra

 


’Sydämen kyllyydestä suu puhuu.’ ja ’Kyllä maailmaan sanoja mahtuu.’ Nuo kaksi vanhaa sanontaa tuli esiin raamattupiirissämme, kun käsittelimme Roomalaiskirjeen 10. luvun jakeita 9–10: ”Jos sinä suullasi tunnustat, että Jeesus on Herra, ja sydämessäsi uskot, että Jumala on herättänyt hänet kuolleista, olet pelastuva. Sydämen usko tuo vanhurskauden, suun tunnustus pelastuksen.”

’Jeesus on Herra’ oli alkukirkon uskontunnustus. Tuo tunnustus sisältää sen totuuden, että Jeesus on se Jumala, joka on Vanhan Testamentin kirjoituksissa ja ennustuksissa. Koko Raamattu kertoo Jeesuksesta. Alkuseurakunnan aikoihin Jeesuksen tunnustaminen Jumalaksi aiheutti valtavaa vainoa. Samaa tapahtuu nykyäänkin. Jumalaksi kelpaa kaikki muu, mutta ei Jeesus.

Tuossa Raamatun kohdassa liitetään toisiinsa suun tunnustus ja sydämen usko. Pelastavaa näistä tulee silloin, kun suu ja sydän puhuvat yhtä. Ensin täytyy olla sydämen usko siihen, että Jeesus on sovittanut koko maailman synnin, myös minun syntini, Golgatan ristillä, ja minä saan vastaanottaa tuon syntien sovituksen armosta, yksin Jeesuksen tähden ilman omia tekoja. Tästä pelastuksen riemusta sitten suu puhuu.

Nyt varmaan joku lukija tulee surulliseksi siitä, ettei osaa tai uskalla puhua uskostaan. Joku saattaa ajatella myös, että eikö sitä voi pelastua aivan elämän viime hetkillä eikä silloin ehdi kertoa uskostaan kenellekään. Minä ajattelen, ettei tämä ole ongelma Jumalalle, vaikka ihmiset saattavat tehdä tästäkin Raamatun kohdasta lain. Suun tunnustus voi tapahtua hyvinkin pienesti ja uskon näkyminen elämässä voi ilmetä ihan muilla tavoilla kuin puhumisena. Meille on annettu erilaisia lahjoja, joilla voimme palvella lähimmäisiämme ja tuoda uskoamme esiin.

Sydämen usko näkyy elämässämme, mutta sanat eivät aina kerro ihmisestä itsestään. Lahjakas puhuja voi puhua myös Jeesuksesta, vaikka ei usko Häneen omien syntiensä sovittajana. Tällaisen puheen avulla Pyhä Henki voi herättää jossain kuulijassa uskon, mutta puhuja itse ei sillä pelastu.

Ollaan siis tänäänkin hyvässä turvassa ja uskotaan syntimme anteeksi Jeesuksen tähden. Usko ei ole oma tekomme, vaan lahjaa Jumalalta. On valtavaa armoa saada sydämestään tunnustaa, että Jeesus on Herra. Tähän iloon saamme tänäänkin jäädä. Aamen.

1 kommentti: