perjantai 30. kesäkuuta 2023

Ihmisen arvo

 


Joskus meistä saattaa tuntua siltä, että omalla elämällä ei ole mitään merkitystä. Ahdistus, uupumus, sairaus, erilaiset ongelmat tai vaatimukset voivat viedä elämältä voiman. Koko ajan tuntuu siltä, että pitäisi jaksaa enemmän. Mutta kun ei jaksa. Jossakin elämäntilanteessa taas tuntuu siltä kuin olisi ajopuu, joka vain kulkee eteenpäin ja välillä juuttuu johonkin kiveen pitkäksi aikaa ilman, että itse pystyy hallitsemaan sitä ollenkaan. Mutta onko tässä kuitenkaan koko totuus.

Jeesus puhuu ihmisen arvosta esimerkiksi näin: ”Varpusia saa kahdella kolikolla viisi, eikö niin? Silti Jumala ei unohda yhtäkään niistä. Teidän jokainen hiuskarvannekin on laskettu. Älkää siis pelätkö. Olettehan te arvokkaampia kuin kaikki varpuset.” (Luuk. 12:6–7) Tuohon aikaan kaksi varpusta maksoi yhden kolikon, mutta jos osti neljä, sai viidennen kaupanpäälle. Jumala ei kuitenkaan unohda edes sitä, jolla ei ole ihmisten silmissä mitään arvoa.

Me ihmiset olemme kuitenkin sellaisia, että kaipaamme toisten ihmisten arvonantoa. Kokemus omasta arvostamme tulee enemmän siitä, miten toiset ihmiset meitä kohtelevat. Vaikka ihminen sisimmässään uskoo, että on Jumalan silmissä arvokas, koska Jeesus on sovittanut hänen syntinsä, niin silti toisten ihmisten hylkäämänä on arvottomuuden tunne vahva.

Jeesus osoitti omalla toiminnallaan, miten jokainen ihminen on yhtä arvokas riippumatta hänen asemastaan yhteiskunnassa tai henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. Päinvastoin Jeesus oikein hakeutui niiden seuraan, jotka eivät toisten silmissä olleet mitään. Omalla toiminnallaan Jeesus antoi meille mallin siitä, miten mekään emme saa luokitella ihmisiä sen mukaan, miten hän on elämässään pärjännyt.

Jeesus haluaa tulla elämäämme hoitamaan kipukohtiamme. Hän haluaa antaa meille rohkeuden elää luottaen siihen, että Jeesus on todella täyttänyt kaiken. Vaikka elämä olisi antanut meille tänne maan päälle raskaan taakan, niin silti Jeesuksen armo riittää. Uskomalla synnit anteeksi Jeesuksen tähden olemme saaneet sellaisen rikkauden, jota tämä maailma ei voi ikinä antaa. Olemme taivaan Kuninkaan perillisiä.

3 kommenttia: