maanantai 16. lokakuuta 2023

Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne

 


Olin kuuntelemassa Jukka Norvannon raamattuopetusta Herran siunauksesta. Erityisesti jäin miettimään kasvojen kääntämistä toisen puoleen ja sitä, miltä tuntuu, jos toinen kääntääkin selän.

Olet voinut olla tilanteessa, jossa olet nähnyt tutun ihmisen, sanonut hänen nimensä ja hän kääntyykin poispäin. Toisaalta muistan tilanteita, joissa olen nähnyt tutun ihmisen etäältä ja syystä tai toisesta en ole halunnut hänen kanssaan sillä kertaa jutella ja olen itse kääntynyt menemään eri suuntaan. Entä jos tuo toinen on ehtinyt havaita minut ja nähnyt minun kääntyvän pois? Kun toinen kääntää selän, se tuntuu loukkaavalta, vaikka emme tiedä syytä hänen käytökseensä.

Kun keskustelemme jonkun kanssa, katsomme toisiamme kasvoihin ja erityisesti silmiin. Jos toisen katse harhailee, tulee helposti sellainen olo, ettei hän halua olla kanssani. Kasvoja seuraamalla me pystymme tulkitsemaan toisen tunnetiloja. Kasvojemme avulla me myös osoitamme toiselle olevamme kiinnostuneita hänen asioistaan.

Tällaisia asioita kasvojen kääntäminen toisen puoleen toi mieleeni. Herran siunausta käytetään myös niin, että kohteena on sinä tai me. Joka tapauksessa me saamme sisällyttää itsemme tuohon pyyntöön. Pyydämme Herraa katsomaan meitä, seuraamaan elämäämme, huomaamaan sen, mitä meille kuuluu ja olemaan kaikessa läsnä. Rukouksemme on, ettei Herra kääntäisi meille selkäänsä, vaan olisi aina kasvot meihin päin. Tähän me saamme myös luottaa. Jumala on uskollinen eikä hän hylkää omiaan.

Me voimme kuitenkin kääntää selkämme Jumalalle. Jumala on valmistanut pelastuksen Jeesuksessa Kristuksessa eikä ole mitään muuta tietä Jumalan yhteyteen kuin Jeesus. Jumalan auktoriteetti on kuitenkin ihmiselle liikaa eikä hän halua sitä hyväksyä. Vain Jumalan Henki voi ihmiselle antaa ymmärryksen omasta syntisyydestä ja Jeesuksesta syntiemme sovittajana. Kaikki eivät halua ottaa tätä vastaan, vaan pitävät sitä hullutuksena, kääntävät Jumalalle selkänsä ja kulkevat pois.

Otetaan uskossa vastaan se, että Herra on kasvot kääntyneinä meidän puoleemme. Hän on antanut meille Pyhän Henkensä opettamaan meitä Isän tahdon ymmärtämisessä. Hän seuraa elämäämme ja ohjaa meitä. Jos olemme kulkemassa harhaan, hän sanoo meille: ”Tässä on tie, kulje sitä”.

2 kommenttia:

  1. Kannattaa siunata Herran siunauksella sitä joka kääntää selkänsä. Useammankin kerran päivässä jj

    VastaaPoista
  2. Onpa hyvä oivallus . . .

    VastaaPoista