perjantai 17. huhtikuuta 2020

Häät ja uusi viini


Armoa ja rauhaa meidän rakkaalta taivaalliselta Isältämme. Meidän koko kristillisyys on siinä, että me voimme turvautua armoon, ja kun me turvaudumme armoon, saamme itsellemme rauhan. Tänään minua puhutteli Johanneksen evankeliumin 2. luvussa kerrotut Kaanaan häät. Noissa häissä Jeesus aivan ensimmäiseksi työkseen, tai toisaalta se voidaan ymmärtää aluksi, muutti veden viiniksi. Ensinnäkin sen verran taustatiedoksi, että juutalaiset häät pidetään aina viikon kolmantena päivänä. Tämä perustuu siihen, että Mooses sai lain taulut kolmantena päivänä siitä, kun Jumala oli käskenyt kansan puhdistautua ja pyhittäytyä ja näin valmistautua Herran laskeutumiseen Siinain vuorelle (2. Moos. 19).

Juutalaiseen perinteeseen kuuluivat myös nuo vesiastiat, joissa puhdistauduttiin ja jotka kuuluivat vanhan liiton aikaan. Nyt kun hääjoukko oli jo juopunut vanhasta viinistä, kävi niin, että viini loppui. Se oli hyvin häpeällistä juutalaisissa häissä. Jeesus ei halunnut jättää sulhasta pulaan, vaan pyysi, että nuo vanhan liiton vesiastiat täytettäisiin vedellä. Kun ne oli täytetty vedellä, Jeesus muutti veden viiniksi. Nyt pitojen valvoja alkoi ihmetellä, miksi ensin annetaan huonompaa viiniä ja sitten, kun hääväki on juopunut, tarjotaan vasta parempaa viiniä.

Tässä on syvällinen kuvaus uudesta ja vanhasta liitosta. Jeesus halusi tällä teollaan tuoda ilmi, että vanhan liiton ja lainvanhurskauden aika on päättymässä ja nyt on tullut todellinen sulhanen paikalle. Juutalaisessa traditiossa ajatellaan niin, että sulhanen eli ylkä on Jahve ja Israel on morsian. Jeesus näytti niille, jotka ymmärsivät kirjoituksia, että oli tapahtumassa jotain suurta, kun ne vanhat puhdistautumisastiat täyttyivät viinillä. Se oli silloin jo sitä samaa viiniä, jota me tänä päivänä saamme ehtoollisella nauttia. Se on Jeesuksen siunaamaa viiniä. ”Se on uusi liitto minun veressäni”, niin kuin Jeesus sanoo. Se kuvaa hänen sovitustyötään.

Myös se, kun Jeesus sitten tässä samassa luvussa sanoo: ”Hajottakaa tämä temppeli, niin minä saan sen nousemaan kolmessa päivässä.” (Joh. 2:19), niin se tarkoittaa myös sitä, kuinka hän kolmantena päivänä nousee kuolleista ja tulee uusi liitto. Nyt kun Jeesus on ylösnoussut, me Jeesuksen pelastamat ihmiset olemme niitä Jumalan temppeleitä ja meidän kielemme alla on Jumalan armon Sana, jolla me voimme toinen toisillemme kertoa Jeesuksesta. Me saamme käydä kirkossa ja nauttia siellä Jeesuksen ruumis ja veri syntien anteeksi antamiseksi. Tämä, kun Jeesus muutti veden viiniksi, on hyvin syvällinen kertomus vanhan liiton päättymisestä ja uuden liiton alkamisesta. Se on suuri tapahtuma. Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja uskotaan kaikki meidän synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä. Aamen.

1 kommentti:

  1. Herran pyhää ehtoollinen on todellakin kuvattu tässä tapahtumassa, missä Jeesus teki ensimmäisen ihmeensä. Jumalan valtakunta tulee meidän ihmisten luo ehtoollisen leivässä ja viinissä.

    VastaaPoista