sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Jeesus ja aasin varsa


Rauhantervehdys rakkaat ystävät. Haluan muutaman sanan puhua palmusunnuntain tapahtumista, kun Jeesus lähestyi Jerusalemia osallistuakseen pääsiäisjuhlille. Matteuksen evankeliumin 21 luvun mukaan Jeesus käski kahden opetuslapsen hakea kylästä aasin ja sen varsan ja sanoa talonväelle, että Jeesus tarvitsee niitä. Tässä Jeesus toteuttaa Sakarjan kirjassa olevan ennustuksen, jossa sanotaan: ”Iloitse, tytär Siion! Riemuitse tytär Jerusalem! Katso kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa. (Sak.9:9)

Jos Jeesus olisi ratsastanut hevosella, niin hän olisi rinnastunut sen ajan kuninkaallisiin, jotka ratsastivat sotaratsuilla. Jeesuksen tehtävänä oli kuitenkin nöyränä ja kuuliaisena Jumalan tahdolle käydä Golgatalle sovittamaan ihmiskunnan synti. Tämän vuoksi Jeesuksen täytyi ratsastaa nimenomaan tuolla varsalla. Jeesus ei voinut ratsastaa vanhalla aasilla tekemään sovintokuolemaa, vaan siihen tarvittiin uusi aasi. Se on esikuvaa uudesta liitosta Jumalan ja ihmisen välillä. Kuitenkin vanha aasi tuli siinä perässä ja se on tänä päivänäkin ystävät niin, että vaikka me olemme uuden liiton jäseniä ja meidän syntimme on anteeksi annettu, niin se vanha aasi eli se vanha aadam seuraa meitä. Me saamme kuitenkin istua uuden aasin selässä eli Jeesuksen kanssa tehdä matkaa.

Kun Jeesus sitten ratsasti aasinvarsan selässä, ihmiset levittivät vaatteitaan ja palmun oksia tielle ja huusivat ”Hoosianna, Daavidin poika. Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!” Hoosianna tarkoittaa auta, pelasta. Nämä ihmiset tajusivat, että Jeesus on se, joka voi heitä auttaa ja heidät pelastaa. Ihmiset ottivat Jeesuksen vastaan samalla tavalla kuin nykyäänkin suuren valtiomiehen eteen levitetään punainen matto, jota pitkin hän kävelee.

Palaan vielä tuohon, että todellakin Jeesuksen ratsuna piti nimenomaan olla tämä varsa, jolla ei ollut kukaan vielä ratsastanut. Se kuvaa uutta liittoa ja vanha aasi seuraa siinä perässä. Me saamme uskoa tämän omalle kohdallemme, että Jeesus ratsasti tällä uudella aasilla ja myös me saamme ratsastaa sillä uudella aasilla. Tämä on niin suurta ja valtavaa evankeliumia ja me saamme iloita ja riemuita siitä, että vanha aatami, vaikka se seuraa perässä, niin se ei kanna enää meidän kuormaamme, vaan se on Jeesus, joka meidän kuormamme kantaa ja meidän synnit on sovittanut. Vanha aatu kyllä siellä perässä huutaa, mutta se ei hallitse meidän elämäämme. Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja uskotaan kaikki meidän synnit anteeksi Herran Jeesuksen nimessä ja veressä. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti