sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Jumalan tahto tapahtuu


”Minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne, eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra, sillä niin paljon kuin taivas on maata korkeampi, ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne.” (Jes. 55:8-9) Olen miettinyt sitä, miten me ihmiset tulkitsemme jonkin tilanteen ihan eri tavalla kuin Jumala. Jumala näkee jo ennalta, miten tietyt tapahtumat tulevat vaikuttamaan tulevaan elämäämme. Me olemme kiinni ajassa, emmekä pysty ajattelemaan asioita kokonaisuudesta käsin. Omaa elämää pohtiessani näen jälkeenpäin monet asiat ihan eri valossa kuin silloin tapahtumahetkellä. Mietipä, mitkä asiat sinun elämässäsi ovat sellaisia, jotka näet nyt jälkeen päin hyvinä, vaikka tapahtumahetkellä tuntui tosi vaikealta ja joskus jopa siltä, ettet selviä eteenpäin. Luulen, että meille jokaiselle tulee heti mieleen joitain sellaisia asioita. Jumala tiesi niissä tilanteissa, että ne tulevat muuttamaan elämääsi paremmaksi suhteessa Jumalaan ja siihen, että uskot saaneesi armosta syntisi anteeksi Jeesuksen tähden. Inhimillisesti nuo tilanteet voivat edelleen olla hyvin raskaita, mutta pelastuksen kannalta ne kiinnittivät meitä tiukemmin Jeesukseen.

Kun Raamatussa kerrotaan pitkäperjantain tapahtumista, Jeesus viedään maaherra Pilatuksen eteen. Pilatus ei löydä Jeesuksesta mitään syytä ja siksi hän pesee kätensä koko jutusta ja jättää päätösvallan Jeesuksen kohtalosta kansalle. Kansa haluaa ristiinnaulita Jeesuksen. Matteus 27:25 sanotaan: Koko kansanjoukko vastasi: ”Tulkoon hänen verensä meidän päällemme ja meidän lastemme päälle.” Tämä on se, mitä inhimillisesti ajatellen tapahtui, ja näin asian näkevät ne, joille Pyhä Henki ei ole kirkastanut Jeesuksen sovintotyötä. Mutta oliko kansalla mitään päätösvaltaa Jeesuksen elämästä tai kuolemasta? Edellisessä luvussa kerrotaan siitä, miten Jeesus rukoili juuri ennen vangitsemistaan Getsemanessa: ”Isäni, jos mahdollista, niin menköön tämä malja minun ohitseni. Ei kuitenkaan niin kuin minä tahdon vaan niin kuin sinä!” (Matt. 26:39)

Ihmiset ajattelivat sanoessaan, että Jeesuksen veri saa tulla heidän ja heidän lastensa päälle, että he kantavat koko vastuun Jeesuksen kuolemasta, ja jos siitä seuraa jotain hankaluuksia, niin he huolehtivat myös niistä. Jumala käänsi kuitenkin tuon päälaelleen. Jeesus tiesi, että hänen tehtävänsä oli sovittaa koko ihmiskunnan synti. Hänen verensä kyllä tuli noiden ihmisten ja heidän lastensa päälle, tuomioksi niille, jotka eivät usko, mutta pelastukseksi niille, jotka uskovat. Jeesuksen veri on sovintoveri, joka pesee meidät puhtaiksi, kun sen otamme vastaan. Miten valtavan lohdullinen tuokin Raamatun kohta on. Ihmiset ajattelivat itse hoitavansa asiat, mutta Jumala otti kaiken hoitaakseen. On niin ihanaa armon evankeliumia, että Jumala ei tuomitse meitä epäonnistumistemme ja väärien aikeidemme perusteella, vaan Jeesuksen veri on meidän päällämme. Se tuo meille sovituksen ja antaa iankaikkisen elämän lahjan.

1 kommentti: