sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Uusi liitto ja uusi elämä

 


Minulla oli tilaisuus jutella erään iäkkään naisen kanssa, joka kertoi omasta elämästään. Sodan päätyttyä, kun hänen miehensä tuli rintamalta, tuo mies oli vihainen ja kärttyisä. Mies piti vaimoaan ns. nyrkin ja hellan välissä eikä kodissa ollut minkäänlaista rakkautta. Se oli täynnä kieltoja, käskyjä ja moitteita. Miestä pelkäsi niin vaimo kuin heidän yhteiset lapsensa. Siihen aikaan ei tullut kysymykseenkään, että vaimo olisi eronnut miehestään. Heillä oli maatila eikä vaimo voinut siitä mihinkään lähteä.

Sitten mies kuoli ja vaimo vapautui miehestään. Muutaman vuoden kuluttua nainen löysi uuden miehen, jonka kanssa elämä oli ihanaa, koska siinä oli rakkaus ja kunnioitus eikä se ollut täynnä kieltoja ja määräyksiä, vaan kaikki tehtiin kunnioituksesta ja rakkaudesta toista kohtaan. Jäin oikein miettimään tuon naisen kertomusta, kuinka paljon hän rakasti tuota uutta puolisoaan.

Roomalaiskirjeen seitsemännen luvun alussa puhutaan tästä samasta asiasta. Sitten jakeissa 4-6 sanotaan: ”Kristuksen kuolemassa te hänen ruumiinsa jäseninä olette kuolleet vapaiksi laista ja kuulutte nyt toiselle, hänelle, joka on herätetty kuolleista. Näin me kannamme hedelmää Jumalalle. Silloin kun vielä olimme turmeltuneen luontomme vallassa, ruumiissamme vaikuttivat lain herättämät syntisen himot ja me kannoimme hedelmää kuolemalle. Mutta kun nyt olemme kuolleet pois siitä, mikä piti meitä vallassaan, olemme päässeet vapaaksi laista. Nyt palvelemme Jumalaa uudella tavalla, Hengen mukaan, emme enää vanhalla tavalla, lain kirjaimen orjina.”

Tässä puhutaan siitä, että ensin meistä jokainen on lain kanssa naimisissa eli ankaran Jumalan kanssa. Tämän tarkoitus on valmistaa meidät kohtaamaan uusi puoliso. Ensimmäinen ja toinen avioliitto on kuvausta uudesta ja vanhasta liitosta. Me emme voi olla naimisissa sekä uuden että vanhan kanssa. Siitä ei tule mitään, vaan se on huoruutta. Meidän tulee ottaa uusi sulhanen Jeesus Kristus vastaan.

Uudessa liitossa Jeesuksen kanssa vaikuttaa rakkaus, ja siitä puuttuvat käskyt ja komennot. Me saamme rakkauden Pyhältä Hengeltä. Kun me ymmärrämme Jeesuksen armon ja meiltä loppuvat vaatimukset tee tuo ja tee tämä, niin silloin Pyhä Henki alkaa ohjata meidän elämäämme. Pyhä Henki on rakkauden Henki. Aivan niin kuin tuo nainen kertoi omasta puolisostaan, kuinka heille tuli aivan uusi elämä, niin meille tulee myös uusi elämä Jeesuksen kanssa. Vanha täytyy meissä kuitenkin ensin kuolla ja Jeesus täytyy tulla elämämme Herraksi, meidän puolisoksemme.

Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja luotetaan siihen, että meitä rakastava Jumala, Jeesus Kristus, rakastaa meitä niin paljon, että me saamme olla hyvässä turvassa ja uskoa, että kaikki meidän synnit on anteeksi annettu. Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti