keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Ymmärtämättömyys

Jeesus nuhtelee opetuslapsia Markuksen evankeliumin kahdeksannessa luvussa. Opetuslapsilla ei ollut venematkalla mukana riittävästi leipää ja he olivat huolissaan siitä. Jeesus kyselee heiltä, eivätkö he muista tai ymmärrä tai onko heidän sydämensä paatunut. Hän ihmettelee, etteivät opetuslapset kuule korvillaan ja näe silmillään. Opetuslapset olivat jo unohtaneet juuri tapahtuneen ihmeen, kun Jeesus ruokki neljätuhatta miestä seitsemällä leivällä ja muutamalla kalalla siunaten ne. Niistä riitti kaikille ja jäi ylikin. Opetuslapset alkoivat jo murehtia arkisia asioita ja ymmärrys Jumalan huolenpitoon ja Jeesuksen voimaan joka hetki unohtui.  Opetuslapset olivat inhimillisiä ihmisiä, joiden epäilykset heräävät eikä ymmärrys riitä kovin pitkään. He olivat juuri sellaisia kuin mekin.

Me kuljemme usein elämässä turvallisessa maastossa ja elämä on ennalta arvattavaa. Sitten tulee aikoja, jolloin tulee yllätyksiä ja vaikeitakin uusia aikoja emmekä enää voi luottaa selviämiseen ja pärjäämiseen. Emme pysty ymmärtämään, mitä tapahtuu ja miksi. Emme pysty varautumaan kaikkeen, vaikka olimme niin luulleetkin. Erilaiset tunteet valtaavat mielen: pelko, hätäännys, ahdistus, huoli, häpeä, pettymys jne. Mietimme silloin, miten selviämme ja mistä saisimme apua. Monille avun pyytäminenkin on jo vaikeaa ja joskus ei apua saa, vaikka pyytääkin.

Lähellä voi olla paljon hätää ja sitä on myös maailmassa paljon. Elämme aikoja, jolloin turvattomuus on suurta. Meidänkin elämä voi olla nyt rankkaa ja toivottomuus valtaa mielen. Silti meidänkin vieressä kulkee Vapahtaja ja toivon tuoja, Jeesus. Hänet Jumala lähetti pelastamaan maailman ja meidät. Hän syntyi ihmiseksi keskellemme ja kärsi kuoleman ristillä meidän syntiemme tähden, jotta me pelastuisimme ja saisimme rauhan mieleemme. Hän haluaa auttaa ja hän pystyy siihen, vaikka mekin epäilemme niin kuin opetuslapsetkin.

Me emme usko ennen kuin näemme ja vaikka näkisimmekin Jumalan ihmeitä, silti usein epäilemme. Jeesus tosin rakastaa ja ymmärtää meitä, vaikka emme olisi sitä ansainneet ja antaa anteeksi syntimme, kun katsomme Häneen. Hän tietää, että emme aina kuule tai näe tai ymmärrä Hänen rakkauttaan meitä kohtaan. Myös ihmeiden kokeminen Jeesuksen kanssa on mahdollista tänäänkin niin kuin silloinkin, kun Jeesus kulki maan päällä. Jeesus sanoi opetuslapsille ja sanoo meillekin: ettekö te vieläkään käsitä? Se on rakkaudellista nuhtelua meidän ymmärtämättömyytemme tähden. Hän auttaa meitä tänäänkin ja kuulee rukouksemme ja haluaa meitä siunata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti