perjantai 5. helmikuuta 2021

Armoa ilman rahaa

 


Rakkaat ystävät, luin sellaisen vitsin, jossa kysyttiin, miksi blondi istuu pistorasian vieressä? Vastaus oli se, että hän odottaa sähköpostia. Tämä tietenkin naurattaa ja vitsiksi se on tarkoitettukin. Mutta kuitenkin myös uskonelämässä voi olla tilanteita, joita emme ymmärrä oikein ja käyttäydymme sen vuoksi väärin. Yksi sellainen asia, mitä olen netistä seurannut, on tämän ajan villitys eli menestysteologia, ja miten tuollaiset saarnaajat opettavat, että kun uhraat heille varojasi, niin Jumala siunaa sen moninkertaisesti sinulle talaisin. Haluaisin muistuttaa, että se ei todellakaan ole niin. Kannattaa pitää järki päässä eikä lahjoittaa tuollaisille menestysteologeille. Jumalan Poika ei omasta armostaan käy minkäänlaista kauppaa, vaan armo kuuluu ihan jokaiselle. Rahattominakin saamme uskoa meidän synnit anteeksi.

Matteuksen evankeliumin 21. luvussa sanotaan, että kaiken, mitä te anotte rukouksessa, uskoen, te saatte (jae 22). Tämä on monesti otettu asiayhteydestään pois ja siksi tulkittu väärin. Jeesus sanoo tämän sen jälkeen, kun hän on kaatanut rahanvaihtajien ja uhrieläinten myyjien pöydät ja kironnut viikunapuun. Tuo Jeesuksen teko on merkki siitä, että vanha liitto on nyt päättynyt. Ajattelen, että Jeesus haluaa osoittaa, että hän on tullut sovittamaan kaikki ihmisten synnit eikä muuta uhria enää tarvita ja sen vuoksi mitä tahansa syntiä me pyydämme anteeksi, niin sen me saamme anteeksi, kunhan uskomme Jeesuksen sovittaneen syntimme.

Tänä aamuna takkaa sytyttäessäni laitoin yhden puun väärään paikkaan takan etuosaan eikä siellä päässyt ilma kiertämään. Sen seurauksena kaikki puut alkoivat vain tummua eivätkä syttyneet kunnolla. Ajattelen, että tuo kuvaa hyvin sitä, miten myös meidän seurakuntaelämässämme tai uskonelämässämme, jos me asetamme jonkun ehdon Pyhän Hengen toiminnan eteen, niin silloin uskonelämä muuttuu tummaksi ja siitä puuttuu ilo. Sekin puu, joka tukki takan ilma-aukon, oli hyvä puu oikeassa paikassa, mutta siinä ilma-aukon edessä se esti muidenkin puiden palamisen. Meidän tulee siis ymmärtää se, että asiayhteyksillä on merkitystä. Kun Raamatunkohta pidetään siinä oikeassa paikassa, missä se on, niin silloin se myös ymmärretään oikein. Ollaan ystävät hyvässä turvassa ja uskotaan, että kaikki meidän synnit on anteeksi annettu. Aamen.

3 kommenttia: