sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Odotus ja täyttymys

 


Odottaminen saattaa olla raskasta, mutta se päättyy usein valtavaan iloon. Näin oli myös Simeonilla. Simeon oli jo vanha mies, jolle Pyhä Henki oli ilmoittanut, että hän saa tämän maanpäällisen elämänsä aikana nähdä Herran Voidellun. Kuinka kauan tämän lupauksen saamisesta oli kulunut aikaa, ei Raamatussa kerrota, mutta siitä jää kuitenkin sellainen kuva, että odotus oli ollut pitkä.

Simeonin yllä oli Pyhä Henki ja uskollisesti hän odotti Israelille luvattua lohdutusta. Hän tajusi, ettei kyse ollut mistään maallisten asioiden järjestymisestä, vaan henkilöstä, Jumalan Pojasta, joka tulee ja ottaa pois maailman synnin.

Jeesus oli nyt reilun kuukauden ikäinen ja hän tuli vanhempiensa kanssa Jerusalemin temppeliin Mooseksen laissa säädetyn puhdistautumisen vuoksi. Silloin Hengen johdatuksesta myös Simeon tuli temppeliin. Jeesus-lapsen nähdessään hänet valtasi valtava ilo. Hän otti Jeesuksen syliinsä ja alkoi ylistää Jumalaa. Simeon riemuitsi siitä, että hän sai nähdä Jumalan valmistaman pelastuksen kaikille kansoille.

Myös meidät Pyhä Henki johdattaa Jeesuksen luo. Kun näin tapahtuu, me tajuamme, että Jeesus on pelastajamme. Ilman Pyhää Henkeä emme voi sitä ymmärtää. Simeon sanoo Marialle, että lapsi on pantu koetukseksi, johon monet kompastuvat, mutta monet myös nousevat.

Jokaisen ihmisen on kohdattava Jeesus. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että ainakin Suomessa useimmat nimenomaan kompastuvat. He eivät halua uskoa Jeesukseen syntiensä sovittajana. Meidän Jeesukseen uskovien tehtävänä on rukoilla kansamme puolesta, että ihmiset kuulisivat, uskoisivat ja näkisivät Jeesuksen pelastajanaan.

Simeon lopettaa sanoihin: ”Sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä. Näin tulevat julki monien sisimmät ajatukset.” (Luuk. 2:35) Marian sydämen läpi meni miekka, kun hän joutui seuraamaan poikansa ristiinnaulitsemista. Tuo sama täytyy kuitenkin tapahtua myös meille. Kun tajuamme sen, että Jeesus on kuollut Golgatan ristillä sovittaakseen minun syntini, silloin miekka lävistää sydämeni. Kaikki oma yrittäminen ja suorittaminen osoittautuu turhaksi. Sisimmät ajatuksemme omasta hyvyydestämme ja kelpaavuudestamme tulevat julki ja tässä on se valinnan paikka; suostunko siihen, että minä en voi itse mitään oman pelastukseni eteen tehdä ja turvaan koko sydämestäni Jeesukseen ja anna hänen sovittaa syntini nyt ja koko elämäni ajan vai käännänkö Jeesukselle selkäni ja jatkan omaa tietäni.

Tämä on se tilanne, kun Jeesus on ensimmäisen kerran tullut elämäämme, mutta saatamme joutua samaan tilanteeseen uudelleen, kun synti painaa ja yritämme itse sitä sovittaa. Ole kuitenkin ystävä turvallisella mielellä, luota Jeesukseen ja usko kaikki syntisi anteeksi Jeesuksen sovintoveren tähden.

2 kommenttia: