keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Maksettu on, velkani mun

 


”Maksettu on, velkani mun. Ylistys olkoon ristiinnaulitun.” En varmaankaan ole ainut, jonka mielessä soi usein tuo Anna-Mari Kaskisen laulu. Siinä sanotaan lyhyesti se, mikä tekee meistä kristittyjä. Jokainen ihminen on syntinen ja meidän ainut mahdollisuutemme pelastua on ottaa vastaan Jeesuksen suorittama täydellinen velan maksu Golgatan ristillä.

Isä meidän -rukouksessa pyydämme Isää antamaan meille meidän velkamme tai syntimme anteeksi. Monia hämmentää se, miksi jotkut kristilliset seurakunnat käyttävät tuossa kohtaa sanaa velka ja jotkut taas synti. Myös Raamatussa käytetään kahta eri sanaa. Matteuksen evankeliumissa tuo rukouksen kohta on käännetty velaksi, Luukkaassa synniksi.  Jeesus puhui kuulijoilleen arameaa ja aramean kielessä sama sana tarkoittaa syntiä, syyllisyyttä ja velkaa.

Me ihmiset ajattelemme asioista oman elämänkokemuksemme kautta. Kaikki aikuiset tietävät, mitä on velka. Suurimmalla osalla meistä on jossain elämänvaiheessa ollut velkaa, joka täytyy maksaa pois. Rahavelka onkin sellaista, jonka maksamiseen me ihmiset itse kykenemme. Syntivelan kanssa on toinen juttu. Me ihmiset olemme Jumalan edessä kokonaan syntisiä. Siinä ei ole kyse yksittäisistä vääristä teoista. Joidenkin yksittäisten tekojen velan pystymmekin maksamaan eli sopimaan, pyytämään anteeksi ja tarvittaessa korvaamaan sille, jota vastaan olemme rikkoneet. Synti tarkoittaa kuitenkin eroa Jumalasta, sitä, ettemme näe omaa syntisyyttämme ja pidämme itseämme kelvollisina Jumalalle ja hylkäämme Jumalan tarjoaman anteeksiannon Jeesuksessa Kristuksessa. Jeesus sanoo viimeisessä puheessaan opetuslapsilleen ennen ristinkuolemaansa, että Pyhä Henki tulee maailmaan ja osoittaa maailmalle todeksi synnin: ”Synti on siinä, etteivät ihmiset usko minuun.” (Joh. 16:9)

Pyhä Henki johdattaa ihmiset tuntemaan totuuden. Pyhä Henki antaa ymmärryksen siitä, että vain Jeesus pelastaa. Jeesus on maksanut koko ihmiskunnan syntivalan. Se, joka ei hyväksy tätä velan maksua omalta osaltaan, joutuu maksamaan koko velan itse. Jos haluaa maksaa syntivelkansa Jumalalle itse, ei siitä anneta yhtään anteeksi, vaan se on maksettava kokonaan. Siihen ei yksikään ihminen pysty. Sen vuoksi ihmisen ainut mahdollisuus on ottaa vastaan Jeesuksen suorittama koko velan maksu. Tuo velan maksu kattaa kaikki menneet syntimme, mutta myös kaikki tulevat syntimme. Jeesuksen pelastaminakaan me emme pysty elämään synnittöminä. Jeesuksen sovintotyö kattaa meidän koko elämämme kuolemaan saakka ja me saamme elää pelastettuina. Usko siis, että Jeesus on sovittanut kaikki sinunkin syntisi ja sinä olet vapaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti